Русе очаква 450 изпълнители от страната и чужбина за фестивала "Мартенски музикални дни"

1
Русенската филхармония и Емил Табаков откриха тази вечер 60-тото юбилейно издание
Русенската филхармония и Емил Табаков откриха тази вечер 60-тото юбилейно издание

Шейсетото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" - един от най-реномираните форуми за класическа музика у нас, бе открито тази вечер в Доходното здание в Русе

Заместник-министърът на културата проф. Борислава Танева заяви, че фестивалът отново събира именити артисти от цял свят.

"Предстоят ни вълнуващи срещи с нови и утвърдени творци, с дебютиращи в България млади и изключително надарени изпълнители от нашата и световната музикална сцена. Творческият дух, талантът, професионализмът и новаторството ще ни съпътстват и обогатят с ярки образци на класическата и на съвременната музика", каза проф. Танева, цитирана от БТА.

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че фестивалът е културна емблема на Русе, оставил дълбока следа у поколения русенци и музикални изпълнители от страната и чужбина. Той благодари за организацията на директора на "Мартенски музикални дни" Ива Чавдарова.

Вечерта продължава с концерт на Русенската филхармония под диригентството на маестро Емил Табаков и с участието на френския виолончелист Орелиен Паскал - лауреат на "Кралица Елизабет" в Брюксел.

Програмата включва изпълнение на Първия виолончелов концерт на Шостакович, чиято 115-годишнина честваме тази година, и Фантастична симфония на Берлиоз.

Началото на фестивала бе съпътствано и с откриването на документалната изложба "Началото". Тя е посветена на 60-годишнината на музикалния форум и в памет на неговите основатели - проф. Саша Попов, Илия Темков и Михаил Кътев.

Експозицията представя първите 20 години от развитието на фестивала, чието начало е поставено като "Музикални дни на българо-немската дружба". Показани са снимки от първия концерт, състоял се на 10 март 1961 г. с премиера на увертюрата "Септември 1923", под диригентската палка на автора Васил Казанджиев, а също и от "Кантата на победата" - от Ернст Херман Майер, в изпълнение на Русенската филхармония с диригент Илия Темков, хор "Дунавски звуци" и солистите Мими Николова и Кирил Кръстев.

Зрителите могат да видят документи, свързани с организацията на фестивала, спомени и интервюта на участници, снимки и афиши от концертите, както и програми с представяните произведения.

Изложбата припомня някои от най-емблематичните гостувания на сцената на фестивала през 60-те и 70-те години на 20-ти век, като тези на Симфоничния оркестър и хор на Берлинското радио с диригенти Ролф Клайнерт и Хелмут Кох, Дрезденската филхармония с диригент Курт Мазур, Симфоничния оркестър на Съветското радио и телевизия с диригент Генадий Рождественски, Московския камерен оркестър с диригент Рудолф Баршай, Софийската филхармония с диригентите Д. Петков, К. Илиев, Ал. Владигеров.

Специално място е отделено на гостуването в Русе на Дмитрий Шостакович през 1965 г. и поставянето на операта "Катерина Измайлова".

Фестивалът "Мартенски музикални дни" ще предложи до 3 октомври тази година среща с повече от 450 изпълнители от страната и чужбина, пет оркестрови и хорови концерта, осем ансамблови програми, оперна продукция, два джазконцерта и четири изложби.

Юбилейното издание беше отлагано три пъти досега заради пандемията от коронавируса. Това е и причината фестивалът да се състои за първи път през есента, а не както обикновено - през март.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари