"Русе филм" с Гран при от Международния фестивал на любителския филм

0
"Русе филм" с Гран при от Международния фестивал на любителския филм
Снимка: Топ новини

От 4 до 6 юли 2014 в Шумен се проведе Шести международен фестивал на любителския филм на историческа тематика. Това всъщност е най-старият български кинофестивал, защото първото му издание е от 1971 година и до 2002 година е национален конкурс за филми на историческа тема. Тази година се състезаваха 68 филма от осем страни, съобщава "Топ новини".

Най-силната филмова програма представи Група "Русе филм". Тя се яви с шест заглавия, оператор на по-голямата част от които е фоторепортерът на медията "Топ новини" Николай Василев: „Райчо Николов“, „Орел на Дунава“, „Пенко Героя“, „Кино и още нещо…“, „С балон над Дунава“ и „Местожителство“.

Русенската програма беше отличена с Гран при на фестивала. Наградата на Националния военно-исторически музей получи „Райчо Николов“ с автор Владимир Илиев, а наградата за музикално и звуково оформление бе дадена на Венцислав Михов за филма „Местожителство“.

На фестивалния екран се завърна успешно Пловдив, воден от ветерана Тодор Васев. Шуменци получиха първа награда за филма си „Войводата“. Наградата на Съюза на българските филмови дейци получи Боян Балев от Омуртаг за изключителните си филми, посветени на българските емигранти.

Силни филми показа клуб „Иван Братанов“- Попово, киноклубът от Битоля – Македония, Орел – Русия, Ролф Мандолези от Италия, киноклубовете от Германия, Англия и Австрия.

Председателят на журито Александър Донев направи обстоен анализ на видяното, а допълнения направиха проф. Янакиев от БАН, Силва Хачерян от Министерството на културата и режисьорът Генчо Генчев от Съюза на българските филмови дейци.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари