Русе е в готовност да посрещне засилен мигрантски поток от Украйна

0
На територията на област Русе временна закрила са поискали близо 950 украинци
На територията на област Русе временна закрила са поискали близо 950 украинци

На територията на област Русе временна закрила са поискали близо 950 украинци

Готовността за посрещане на засилен мигрантски поток от украински граждани през зимните месеци бе обсъдена по време на среща между областния управител Анатоли Станев и представители на УНИЦЕФ за България и Върховния комисариат за бежанците към ООН /ВКБООН/, които са на посещение в региона.

От двете международни организации изразиха своята готовност за помощ и подкрепа при посрещането на бягащите от войната хора. Става дума предимно за осигуряване на палатки, одеяла и спални чували. Обсъдено бе и съдействие при провеждането на съвместни информационни кампании, както и осигуряването на постоянен обмен на информация. По този начин се очаква на потърпевшите от конфликта да се предостави максимално адекватна и достоверна информация за възможностите, които предлага най-вече образователната системата и пазара на труда. От своя страна Станев сподели готовността на държавата да оказва подкрепа на нуждаещите се украински граждани. Той подчерта доброто взаимодействие между отделните институции на национално и регионално ниво, както и отличното партньорство с Община Русе, Българския червен кръст и доброволците от областта. Не на последно място областният управител изрази силна надежда и увереност конфликтът да намери своето мирно разрешение и да бъде прекратен.

Припомняме, че през април тази година на място в Русе да се запознае със създадената организация на предварителния приемателен пункт на ГКПП „Дунав мост“ дойде лично координаторът по извънредни ситуации към ВКБООН Такеши Морияма. Тогава той оцени отлично направеното в помощ на мигрантите от Областната администрация, държавните структури и Общината.

По последни данни от началото на конфликта в страната са влезли около 532 000 украинци, под 20% от тях обаче са останали в България. Към момента не се наблюдава миграционен натиск по границите на страната от украински граждани.

На територията на област Русе временна закрила са поискали близо 950 украинци, което означава, че те имат и адрес на пребиваване. 71 са децата от украински произход, записани в училища и детски градини от региона за настоящата учебна 2022/2023 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    15
    fhjsj
    Американската Дойче веле информира: Утре скандалният кирил прткоф се очаква да нахлуе в БНТ в предаването Панорама по нареждане на американското посолство?!
  • 0
    14
    Свенлив
    Само да попитам - още ли изхранваме гребците на Украйна? Щото то едни медии се намесиха там, една църква, едни НПО-та и т.н.
  • 3
    13
    Jsneb
    Някой питали ме, дали искам тези ук раинци, да влязат на наша територия??
  • 0
    12
    Jvjfug
    FUCK THE UKRAJNA!
  • 4
    11
    сХ
    С всички сили трябва да бъдат изгонени усраинските нашественици! Да заминат за сащ, нали те именно ги подкукоросаха!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари