Русе е родното място на първата пожарна команда в България

4
На снимката командирът на Русенската пожарна служба Константин Попов е качен на пожарната кола, прав със светлата куртка
На снимката командирът на Русенската пожарна служба Константин Попов е качен на пожарната кола, прав със светлата куртка Снимка: РусчукБГ / Facebook

През 1896 година е създадена и първата българска доброволна пожарна дружинка „Развитие“

Русе е известен с многобройните си културни и исторически забележителности, но един от по-малко известните факти за града е, че той е родното място на първата пожарна команда в България.

Учредяването на пожарната команда в Русе станало на 5 юни 1883 г., на празника Свети дух (Спасовден). За командир е назначен русенецът Иван Петров. В началото пожарната команда разполагала с ограничени ресурси - една полусъборена дървена кула за наблюдение, две ръчни бутални помпи и порутено помещение за пожарникарите.

През 1894 г. за пожарен командир в Русе е назначен Димитър Тролев от София. Той имал нужната квалификация и сърце на реформатор. Под негово ръководство пожарната команда е оборудвана с ново противопожарно оборудване, включително нова, дървена кула за наблюдение, закупена е нова двойнодествуваща бутална помпа, теглена от един кон, ушито е униформено облекло за пожарникарите, доставени са месингови каски от Будапеща. Пожарната команда е устроена в по-добри помещения в центъра на града - на площад “Батенберг”, срещу Първа мъжка гимназия.

През 1896 г. в Русе е създадена и първата българска доброволна пожарна дружина „Развитие“. През 1906 г. тя е преучредена в Първо българско пожарно дружество „Спасител“.

Днес в музея на противопожарното дело в Русе посетителите могат да видят редица експонати, свързани с историята на пожарното и доброволческото дело в града. Сред тях са уставът на Първата българска доброволна пожарна дружина „Развитие“ от 1896 г., знамето на преучреденото Първо българско пожарно дружество „Спасител“ от 1906 г., сигнална тръба, макет на пожаронаблюдателна кула, списание „Пожароспасителна просвета“, издавано от дружество „Спасител“ в периода 1927-1929 г., както и снимки и архивен материал, проследяващ историята на пожарното и доброволческото дело в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари