Русе е един от градовете, които ще получат най-много пари по Плана за възстановяване

1
По Плана за възстановяване ще бъдат финансирани проекти на стойност 260 милиона лева
По Плана за възстановяване ще бъдат финансирани проекти на стойност 260 милиона лева

По Плана за възстановяване ще бъдат финансирани проекти на стойност 260 милиона лева

953 проекта са първите одобрени за финансиране по Плана за възстановяване в България за общо 260 млн. лв, предаде БТА.

Областите София (град и област с общо 304 одобрени проекта), Пловдив (145 проекта), Стара Загора (54 проекта), Пазарджик (38 проекта) и Русе (49 проекта) ще получат най-голяма финансова подкрепа по първата процедура от Плана за възстановяване – „Технологична модернизация“. Мярката е по линия на Министерството на иновациите и растежа и е за обновяване и модернизация на техническия парк на малки и средни предприятия у нас.

В оценката бяха включени 2423 проектни предложения за заявена над 620 млн. лв. безвъзмездна помощ. От тях печелившите са 953 проекта, които ще бъдат финансирани с 260 млн. лв. По процедурата се кандидатстваше между 22.07.2022 г. и 21.09.2022 г.

За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв. Средствата са за ново оборудване, техника, машини и софтуер. Съфинансирането е до 50%. По мярката от ПВУ в българския бизнес ще бъдат инвестирани общо 260 млн. лв.

Над 10 млн. лв. финансиране ще получи и всяка от областите Благоевград (за 38 проекта) и Варна (за 47 проекта), а малко над 9 млн. лв. – Бургас, където класираните проекти са 32. Проектите на фирми в област Габрово (30 проекта) ще бъдат финансирани с около 8 млн. лв.

Няколко от областите като Кюстендил (14 проекта), Добрич (15 проекта), Шумен (25 проекта), Велико Търново (16 проекта), Враца (17 проекта), Плевен (15 проекта) и Хасково (15 проекта) ще бъдат финансирани с между 4 млн. лв. и 5,5 млн. лв. (сумарно за област) според класирани проекти.

В областите Сливен, Търговище, Ловеч, Монтана, Кърджали и Смолян първите финансирани фирми по Плана за възстановяване вземат (сумарно за всяка от областите) между 2 млн. лв. и 3,5 млн. лв. Във всяка от тези области са одобрени за финансиране между 10 и 15 проекта.

В Област Разград подадените проектни предложения са едва 8, но средствата, които ще се получат за осъществяването им са над 3 млн. лв. От област Видин са класирани 3 проекта за около 1 млн. лв.

Процедурата „Технологична модернизация“ бе насочена към микро-, малките и средни предприятия, а документите се подаваха изцяло онлайн през системата ИСУН 2020.

Припомняме, че в рамките на няколко месеца министърът на иновациите и растежа Александър Пулев обиколи всички области в страната. По време на мобилните приемни той и екипът му представяха възможностите за бизнеса при кандидатстване по процедури от Плана за възстановяване и устойчивост и европрограмите по линия на МИР, които ще бъдат отворени за кандидатстване още от този месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    Daaa
    А ние ще хванем мекия ,както винаги,и заем ще изтегли общината както си му е редът
  • 9
    3
    Онлайна
    И всичките да ги харижат на русе пак няма да компенсират менчовите поразии. Нас червеното знаме роди ни...
  • 13
    2
    Работник
    Ъъъъм…а РЕАЛНО КОЛКО няма да се гушнат? Всички граждани знаем (не сме глупави) ,че само 1/3-та ще се усвои по предназначение. Осталаното…лява ръка-десен джоб. Въпрос на време е да видим как Волов тепърва ще пропада докато слегне пръстта и ще има ОЩЕ бъдещи ремонти например. В Китай да са ги осъдили досега 1000 пъти за целия този цирк,който сътвориха откъм срокове,качество и т.н. Но все пак сме България - нищо ново под слънцето. :)
  • 9
    1
    Боже, Боже!
    Егати тъпото заглавие! " ЕДИН от ...., които ще получат НАЙ-МНОГО.....". Ами то, само един може да получи най-много, къде е Русе между другите?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари