Русе е домакин на Фестивал за руска поезия

0
Ученици от ПГСАГ „П.Пенев­­­ - Русе за пръв път взеха участие в него
Ученици от ПГСАГ „П.Пенев­­­ - Русе за пръв път взеха участие в него

За трета поредна година Русе е домакин на Фестивала за руска поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце”.

Фестивалът е с конкурсен характер и се провежда в два раздела : поезия и песен. Целите на събитието са популяризиране на руската поезия, песен и танц, приобщаване на младите хора към богатството на руската култура и създаване на интерес към изучаване на руски език.

Със заповед № РД 09 – 1358/ 28.09.2015г. на Министерството на образованието и науката Фестивалът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности за учебната 2015–2016г. под № 37, направление „Изкуство”, като изява с национално значение. На 12 май от 17.00 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов” се проведе конкурсът за поезия.

Ученици от ПГСАГ „П.Пенев­­­ – Русе за първи път участваха в трета възрастова група:IX- XII клас с индивидуално рецитиране на руска класическа поезия – стихотворения на А.С.Пушкин с продължителност до 5 мин. Те премериха сили с ученици, обучаващи се на руски език дълго време.

В ПГСАГ „П.Пенев­­­ – Русе ІІ Чужд език – Руски език се изучава само две години, но нашите участници достойно представиха училището с изразителното си и вдъхновено изпълнение. Жури оцени участниците в отделните жанрове, отчитайки възрастовата група, подбор на репертоара, сложност на изпълнението, сценична реализация, костюм, общо художествено въздействие.

На всеки участник в областния етап на Фестивала се връчи похвален лист. Похвален лист получиха Йоана, Никол, Силвия, Диана и Цветелина от 9“д“клас, както и Михаел, Неджми, Антонио, Георги, Адреина и Ебру от 9 „г“ клас и Йозлем от 10 „д“клас. На отличените изпълнители в областния етап се връчи грамота. Ебру от 9 „г“ клас получи грамота за най –добро изпълнение на стихотворението „Белеет парус одинокий“ от М.Ю.Лермонтов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари