Русе чества Съединението на България

0

На 6-ти септември, пред Паметника на загиналите през Сръбско-българската война на площад „Александър Батемберг“, с тържествена церемония беше отбелязана132-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Сред официалните гости бяха г-н Валентин Колев и г-н Свилен Иванов, заместник областни управители на област Русе, г-н Пламен Стоилов, кмет на община Русе, г-н Страхил Карапчански, заместник-кмет на община Русе, зам.-кметът на община Гюргево Йонут Чака, Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум, временно изпълняващия длъжността генерален консул на Русия в Русе г-н Иван Юриевич, чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, председател на Общински съвет Русе, проф. д-р Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет, народни представители, преподаватели, свещенници и др.

Празнично слово произнесе г-н Валентин Колев, който се обърна към присъстващите с думите:

„…По своя смисъл Съединението е политически, държавнически и исторически акт, сътворен не от тайната дипломация на Великите сили и сложните им геополитически интереси, а от отдадеността на националната кауза, смелостта, достойнството и честта на народа ни.

Съединението е своеобразен завършек на многогодишните просветни, църковни и революционни борби на българите, а значимостта и мащаба на този акт се изразява в това, че на картата на Европа отново се появява държавата България

Убеден съм, че и сега, в дни на изпитания и предизвикателства за страната ни, като жители на най-европейския град на България, в едно с всички други български граждани, ще вложим своите усилия да продължим стремежа на предците ни за утвърждаване на българската държавност. Нека никога не забравяме, че „Съединението прави силата“ и всички заедно да направим така, че нашите деца да израстват в просперираща и спокойна България!

Пазете и носете в сърцата си идеалите и ценностите, завещани от нашите герои,  защото те са повод за национална гордост и самочувствие!

Бъдете здрави и вярвайте в собствените си възможности!...“

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България, отслужи Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум, заедно със свещеници от Русенската Митрополия.

По традиция, в края на церемонията  бяха положени венци и цветя в знак на преклонение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари