Митрополит Наум отслужи празнична света литургия за Деня на Разград

1
На владиката съслужиха архиерейският наместник отец Георги и разградски свещеници
На владиката съслужиха архиерейският наместник отец Георги и разградски свещеници Снимка: БТА, Мехмед Азис

На владиката съслужиха архиерейският наместник отец Георги и разградски свещеници

Празнична света литургия, благодарствен молебен и заупокойна молитва за загиналите руски воини и български опълченци за Освобождението на Разград и България отслужи Русенският митрополит Наум, предава БТА. На владиката съслужиха архиерейският наместник отец Георги и разградски свещеници. Сред миряните бяха областният управител Драгомир Златев, общински съветници, както и тричленната делегация от побратимения на Разград румънски град Кълъраш, водена от кмета Маруис-Григоре Дулче.

В своето поздравително слово след края на празничната литургия митрополит Наум каза, че българският народ свидно тачи паметта на дейците на Освобождението и почти век и половина почита паметта им, като е увековечил себежертвата им с многобройни паметници, улици и много други обекти.

Той посочи, че десетки населени места носят имената на пълководци, войници и опълченци, извоювали с усилията си жадуваната от българския народ с векове свобода, а от тази традиция не прави изключение и Разград.

От историческите хроники и спомени научаваме, че при освобождението на всеки град, хората се насочвали първо към храма, където се отслужвал благодарствен молебен за извоюваната свобода. Днес, 145 години по-късно, отново сме в храма да благодарим на Бога за този велик дар, изпросвайки мир и благоденствие за нашия народ“, допълни митрополит Наум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари