Румен Радев: За разлика от други държави нашата зависимост от руски газ и петрол е голяма

0
Президентът беше категоричен, че българите нямат нужда от нови избори
Президентът беше категоричен, че българите нямат нужда от нови избори Снимка: btv

Държавният глава заяви, че в енергийната криза трябва да се търсят решения в интерес на страната

В 75-ия ден от руската инвазия в Украйна, Денят на Европа и Денят на победата над фашизма отново раздели България и провокира напрежение пред Паметника на Съветската армия, предаде bTV 

Тържествата започнаха тази сутрин. Президентът Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в София по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма. После присъстваха и на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция.

Държавният глава заяви, че в енергийната криза трябва да се търсят решения в интерес на страната.

За разлика от много други държави нашата зависимост от руски газ и петрол е голяма. За съжаление, през годините не успяхме да постигнем диверсификация. За разлика от други държави българите са енергийно най-бедните в ЕС. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките. Борбата е по възможност да се запазят същите“, заяви Румен Радев.

При паметника на Незнайния воин президентът и вицепремиерът Корнелия Нинова отидоха по едно и също време, след като в продължение на седмица си разменяха упреци дали има износ на оръжие за Украйна през трети държави.

„Той много добре знае, че тези износи сега за тези държави са сключени от неговите служебни кабинети, намирам думите му за манипулация и се изненадвам“, заяви Корнелия Нинова.

На казаното от Нинова в "Защо, господин министър?" по bTV, Радев отговори така: „Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Това са частни фирми, но важен е подписа в Междуведомствената комисия, която тя председателства, с който се разрешава износа на оръжие.“

Държавният глава коментира и думите на външния министър на Северна Македония, че юни е последният шанс за разрешаване на спора между Скопие и София.

И аз, и служебното правителство обяснихме много добре позицията на България и те се възприемат. Тук става въпрос за права на човека, за Копенхагенски критерии, за език на омразата“, заяви Радев.

Президентът беше категоричен, че българите нямат нужда от нови избори, за каквито призова лидерът на ДПС вчера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари