Румен Радев в Русе: Не е достатъчно да има само телефон за връзка на бежанците

3
"Очаквам държавата, като основен координатор и организатор при посрещането на бежанци от Украйна, да бъде още по-ангажирана", заяви президентът при посещението си на общинския кризисен щаб
"Очаквам държавата, като основен координатор и организатор при посрещането на бежанци от Украйна, да бъде още по-ангажирана", заяви президентът при посещението си на общинския кризисен щаб Видео: Русе Медиа

"Благодаря на всички българи, които отвориха сърцата и домовете си, така че да посрещнат всички хора, търсещи закрила от войната в Украйна"

Това заяви президентът Румен Радев в Русе

"Очаквам държавата, като основен координатор и организатор при посрещането на бежанци от Украйна, да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви ясен алгоритъм за разпределението на отговорностите между централната и местната власт", допълни държавният глава.

Румен Радев посети общинския кризисен център, в който се настаняват част от сънародниците ни и бежанците от конфликта в Украйна, както и подкрепителен пункт, разкрит от БЧК-Русе, в който доброволци, съвместно със служители на общината осигуряват помощ и консултации на влизащите в България бежанци.

Президентът поздрави за положените усилия ръководството и служителите на общината и областната администрация, служителите на „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“ и доброволците от Българския червен кръст. „Всички те правят така, че България да изпълни своя хуманитарен дълг към хората, които търсят закрила и бягат от войната“, посочи президентът. Той открои като позитивен и факта, че вече има предварително подготвени допълнителни пунктове за посрещане на бежанци, които на този етап не се налага да заработят, въпреки високата натовареност.

"Благодаря на всички българи, които отвориха сърцата и домовете си, така че да посрещнат всички хора в нужда, подчерта президентът. Той посочи, че очаква да бъде изградена гъвкава, но и устойчива връзка между пунктовете, където влизат хората в нужда, местната власт и бизнеса, за да има по-добра координация за предоставяне на възможност за убежище и работа."

Държавният глава сподели впечатления от срещата си със семействата с деца, настанени в кризисния център, като посочи, че всички те са благодарни и доволни от грижите и от вниманието, което им се оказва, но задават въпроси за това дали могат да останат в България и да работят тук, техните деца да ходят на детска градина и да учат у нас. „Очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора“, подчерта президентът.

По думите му тези хора трябва да имат възможност да се включат активно в пазара на труда, да ползват образование, медицински услуги и всички права, които има един български гражданин. „Това е наш дълг, но и трябва да бъде част от нашата демографска политика“, посочи още Румен Радев.

На въпрос какво може да се подобри по отношение на грижата към бежанците на този етап президентът отговори, че на първо място това е координацията. „Националният кризисен щаб трябва да дава много по-добра информация, не е достатъчно само да има един посочен телефон за връзка“, посочи държавният глава.

По думите му влизащите в България бежанци, трябва да знаят в коя община могат да отидат, какво могат да получат и какво могат да дадат там. „Ние очакваме хората, които решат да останат в България, да се включат активно в пазара на труда. От начина, по който ги посрещаме и представената организация, зависи дали ще останат тук“, каза президентът.

Във връзка с готовността за реакция и състоянието на бомбоубежищата в България, президентът призова за изработването на Единна национална система за управление при кризи и припомни за свиканата от него среща по темата с премиера, министри и отговорни институции миналата седмица. Затова според държавния глава са необходими бързи действия, които да започнат с промяна в законодателната база. По думите му затруднената координация, заради липса на такава единна национална система, личи винаги, когато настъпи криза.

Помолен да коментира възможността България да бъде посредник за среща между Русия и Украйна за постигане на мир, държавният глава посочи, че страната ни има основание да претендира да бъде място за провеждане на преговори, но това трябва да стане в рамките на единно европейско решение. Във връзка с това президентът определи като неудачно решението България да бъде включена в списъка с неприятелски държави. „Двете страни все повече осъзнават, че преговорите са решението“, посочи още Румен Радев и припомни думите си, че мир не се печели с агресия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари