Румен Радев: България активно участва във всички учения на НАТО в региона

0
Тепърва ще измерваме изключително деструктивното влияние на тази война, каза още Радев
Тепърва ще измерваме изключително деструктивното влияние на тази война, каза още Радев Снимка: БТА

Тепърва ще измерваме изключително деструктивното влияние на тази война, каза още Радев

"Трябва да мислим за възобновяване на Бургас-Александруполис, но сменяйки посоката - Александруполис-Бургас. Геополитическите промени налагат да реализираме този петролопровод и да обърнем посоката. Гръцката страна активно се ангажира с ентусиазъм с този проект", обяви президентът Румен Радев, анонсирайки, че служебните министри вече предприемат стъпки в тази посока. Държавният глава говори на откриването на конференцията "Черно море: по-Близкият изток", организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт".

Радев очерта всички аспекти на икономиката и сигурността, на туризма и културата, произтичащи от факта, че сме черноморска държава, както и взе предвид на променената ситуация, вследствие на войната в Украйна, предаде Dir.bg.

Той отчете, че към момента българското Ръководство на въздушното движение (РВД) ръководи и въздушното пространство над Черно море.

"Войната затвори въздушното пространство на Украйна и Русия, целият трафик от Европа и Далечния изток минава над Черноморския басейн. Много държави, с изключение на България и Турция, се оказаха неподготвени и в момента там липсва капацитет. Трафикът се ръководи основно от РВД, както и подходът към най-голямото летище в Европа в Истанбул, то вече стана най-голямото. Ние от София ръководим подходите за кацане в Истанбул", заяви Румен Радев.

До момента са отчетени 900 000 полета, догодина ще надхвърлят милион. "Това е съществен приток към икономиката ни. Всички говорим колко ценно е нашето географско положение, но невинаги се възползваме от него", подчерта Радев. И допълни, че съхранената държавна структура сега се отплаща, а страната ни се възползва в пълен обем от ситуацията и местоположението си, но заедно с това гарантира сигурността във въздушното пространство над морето, тъй като много самолети имат и смущения в джипиес-системите.

"Тепърва ще измерваме изключително деструктивното влияние на тази война. Предстои тежка перспектива пред региона ни, ако не осигурим сигурността. Свободата на корабоплаване и навигация продължава да блокира пристанища и доставки. Противокорабните мини, които плават в Черно море - какъв удар нанесоха и върху туризма, и върху корабоплаването. Повишиха се застраховките на морските превози. Турция се възползва от цялата тази ситуация и повиши 5 пъти таксите за преминаване през проливите. Тепърва всички тези действия и събития ще оказват своето негативно влияние върху нашата икономика", смята още Радев.

Той отчете, че изоставаме сериозно от Румъния и Турция в търсенето на газ в нашата икономическа зона в морето. Радев призова и за спешно модернизиране и разширяване и на ГКПП-та заради много повишения трафик по границите, отново вследствие на конфликта в Украйна.

"Интермоделният транспортен коридор, жп магистрали, петролопровода "Александруполис-Бургас" - трябва активно да се работи. Скоро предстои създаването на съвместен борд по тези проекти, ние няма за кога да чакаме", категоричен беше президентът. "В резултат и на нашето председателство на инициативата "Три морета" най-голямата инвестиция от Фонда отиде в Черноморския регион - модернизацията на порт Бургас. Така че, има значение активното участие на България в тези инициативи", изтъкна Радев, като настоя страната ни да е активен участник в Черноморското икономическо сътрудничество и да продължи да се утвърждава като морска страна.

Президентът коментира и аспектите на сигурността в морския басейн.

"Поради затруднения достъп до водите при кризи може да се разчита само на трите държави-членки на НАТО в Черноморския басейн", заключи държавният глава.

"България активно участва във всички учения на НАТО в региона и домакинства много от тях. България вече разгръща своята програма за модернизация на ВМС. Корабостроителницата е на изключително високо технологично оборудване и интересът на други държави към такъв клас кораби вече е потвърден", добави той относно сигурността в Черно море. Румен Радев отбеляза и факта, че Военноморското училище във Варна е едно от най-добрите и най-добре оборудваните в света.

Водим преговори със съюзна държава за доставяне на две подводници, втора употреба, но изоставаме с модернизацията на нашите пристанища и военноморските бази, каза още президентът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    ОПА
    АМЕРИКАНСКИ ПРОПАДНАЛ АГЕНТ ,ОБУЧЕН ОТ ЦРУ В САЩ
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари