Румен Радев обсъди с представители на "Локхийд Мартин" доставката на F-16

0
Президентът призова за решения, които да не допуснат България да загуби отбранителни способности
Президентът призова за решения, които да не допуснат България да загуби отбранителни способности Снимка: Президентство

Президентът призова за решения, които да не допуснат България да загуби отбранителни способности

"България има амбицията процесът на модернизация на въоръжените сили да не се свежда само до закупуване на отбранителна техника и оборудване, а да води до трансфер на технологии, който да стимулира българската отбранителна наука и индустрия." Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на американската компания "Локхийд Мартин", цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Първите 8 изтребителя F-16 Block 70 бяха авансово платени от страната ни през 2019 г., но вече стана ясно, че няма да бъдат доставени през 2024 г., както е по договор. А през април бе обявено, че САЩ са готови да ни продадат още 8 изтребителя F-16 Block 70, с доставчик компанията "Локхийд Мартин".

Радев подчерта, че индустриалното сътрудничество и обменът на технологии стимулират производства с висока добавена стойност и създават перспективи за дългосрочно и устойчиво партньорство.

Той призова за решения, които да не допуснат България да загуби отбранителни способности след изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29, предвид обявеното забавяне на доставката на закупените от страната ни изтребители F-16 Block 70.

Представителите на "Локхийд Мартин" увериха, че компанията работи усилено за възстановяване на линията на производство след трудностите, предизвикани от пандемията. Те изразиха и готовността си да подкрепят българските Военновъздушни сили с експертиза за изграждане на необходимото наземно оборудване и за поддръжката на изтребителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    akuy
    Докога ще говорят с представители на агресора сащ?! Изгонете всички американски дипломати и България да тръгне нагоре!
  • 1
    1
    плюс-минус
    Хората вече изнемогват от инфлацията, вие сте се загрижили за военни самолети за милиарди, след като вече дроновете вършат същата работа за хилядократно по-малко средства.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари