Румен Радев: България ще отделя все повече средства за отбрана

0

Президентът връчи почетен знак на българския контингент в KFOR

Влошаването на средата за сигурност в регионален и в глобален план изисква съответно и действия, и вие сте тук от името на България, за да дадете нашия принос като държава, достоен, надежден член на НАТО, член на ЕС, държава, която допринася за гарантирането на мира, сигурността и стабилността. Това заяви пред българския контигент на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово KFOR президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България Румен Радев, цитиран от БТА.

По време на двудневното си посещение в Косово по покана на колегата си Вьоса Османи-Садриу президентът проведе среща с командира на мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR) генерал-майор Йозкан Улуташ, както и с националния командир на контингента подполковник Бойко Цветанов. Той изтъкна, че без сигурност и стабилност няма и социално-икономическо развитие.

За съжаление това, което очаквахме - светът да бъде едно по-сигурно, спокойно място, не се реализира като очакване. Напротив средата за сигурност се влоши драстично, а това означава, че трябва да отделим необходимото внимание и ресурси, така че да имаме високо подготвени въоръжени сили, посочи държавният глава.

По думите му в момента се взимат изключително важни решения за бъдещето на въоръжените сили на страната ни. Според Радев са няколко са важните неща, които стоят на дневен ред, като ускоряването на модернизацията на армията ни. Той изтъкна, че България ще отделя все повече средства за отбрана. Румен Радев отбеляза, че от догодина страната ни постига 2% от БВП за разходи за отбрана. Президентът заяви, че трябва да се намери възможно най-балансираният начин за влагането на тези средства.

Той каза още, че до неотдавна вниманието е било насочено към трите големи проекта за модернизация на въоръжените сили - самолетите, корабите и бойните машини на пехотата. Държавният глава добави, че от няколко години вследствие от анализите за подготовката на въоръжените сили настоява да се обърне внимание на много по-евтини малки проекти, но с голямо асиметрично предимство и информационно превъзходство - малки системи, но с голям ефект в областта на ситуационната осведоменост. По думите му военните конфликти в Украйна и в Близкия Изток са показали много ясно, че вече ще имат огромно значение евтини, достъпни, комерсиални системи - като дронове, които могат да постигнат огромен ефект във всяка военна операция. Според Румен Радев е изключително важно страната ни да има средства да реализира това - да имаме безпилотни системи, автономни системи, системи за радиоелектронна борба, за информация за разузнаване, за наблюдение.

Той акцентира и върху кадровото осигуряване в армията и посочи като проблем тенденцията за намаляването на кадрите. Президентът призова за спешни мерки за привличане във въоръжените сили на млади хора с качества, за тяхната професионална подготовка, развитие, реализация и мотивация.

Радев поздрави военнослужещите от българския контингент за това, че са част от операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово и им благодари за професионалното и отговорно изпълнение на мисията, която по думите му е изключително важна, не само за гарантирането на сигурността, стабилността, мира и свободата на придвижване в Косово. Тя има огромен ефект върху сигурността и стабилността на целия регион, включително и за България, добави президентът. Той отбеляза колко е крехка средата за сигурност в Косово и даде за пример случилото се в село Банска през септември тази година.

Радев изрази задоволство от представянето на българския контингент в тази многонационална среда и поздрави командването за усилията, които полага, така че военнослужещите да изпълняват задълженията си по възможно най-професионалния начин, при гарантиране на техния живот и сигурността им по време на мисия.

Опитът, който трупате тук като култура на съвместно мислене, планиране и действие, е безценен и ние чакаме час по-скоро този опит да го прилагате обратно в България, каза още държавният глава.

Командирът на българския контингент подполковник Бойко Цветанов представи пред президента военнослужещите целите и задачите на мисията. Той отбеляза, че в момента в базата има 33 души, като преди ден част от военнослужещите са отпътували към България.

Румен Радев връчи почетен плакет подполковник Цветанов, който от своя страна връчи на президента плакет на контингента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Незнаещ
    Кога г-н Радев,през мандата на следващия президент ли ??
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари