Румен Петков: Голямата битка е против корупция и против простащината в управлението

0
Според Петков министрите и депутатите от ГЕРБ трябва да са наясно, че "всяко тяхно съпричастие с Борисов ги прави съпричастни с шкафчето с милиони евро"
Според Петков министрите и депутатите от ГЕРБ трябва да са наясно, че "всяко тяхно съпричастие с Борисов ги прави съпричастни с шкафчето с милиони евро" Видео: БНТ

"Властта е нелегитимна, това е ясно за всеки обективно мислещ човек. Премиерът е жизнено заинтересован да няма служебно правителство по две причини - един сериозен вътрешен министър ще го арестува на третия час, служебният външен министър ще потърси информация от испанския си колега за разследването в Барселона"

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" лидерът на АБВ Румен Петков.

"И с това всичко приключва. Този неистов страх, тази паника, този ужас на Борисов от истината, която рано или късно ще го удари по челото, го кара да се вкопчва във всичко", продължи той.

Според него министрите и депутатите от ГЕРБ трябва да са наясно, че "всяко тяхно съпричастие с Борисов ги прави съпричастни с шкафчето с милиони евро".

"Ако и доколкото там има почтени хора, трябва да си тръгнат незабавно, за да могат да съхранят собственото си име и достойнство", препоръча лидерът на АБВ.

Той припомни, че АБВ иска оставката на главния прокурор по 6 причини, като една от тях е, че не били предприети "две елементарни неща - незабавен обиск на вилата на премиера и незабавно възлагане на анализ на шкафче и речитативите".

"Както прокуратурата ни имаше големия шанс да покаже правосъдие за всеки, да каже справедливост, така прокуратурата ни се издъни по един много грозен начин не само пред европейските ни партньори, но най-вече пред българските граждани", категоричен беше Петков.

За него най-голяма грешка ще е "да допуснем Борисов да раздели протеста, той поуспя тук-там, Борисов да съумее да овладее нещата".

"Това означава позор за всеки от нас и позор за най-близките му, защото те трябва да си дават сметка, че това шкафче върви до всеки от тях", повтори той.

По думите му решението на политическата криза не е в експертното правителство, "служебно правителство с ясен мандат за борба с корупцията", заяви политикът.

"Днес площадът трябва да покаже, че политическите различия нямат значение. Голямата битка е против корупция и против простащината в управлението. След назначаване на служебното правителство и обявяване на следващите избори, битката за активно участие политическия живот, в работата на Народното събрание - това е вторият въпрос", подчерта Румен Петков.

"Не бива да се допуска роене на протеста, защото деморализира и демотивира хората и "обслужва интересите на шайката", добави той.

На въпрос дали АБВ твърдо стои зад президента, Петков заяви, че ясната позиция на държавния глава показва на хората, че "все пак една институция може да се изправи и да каже: "Аз съм тук - корупцията е там".

"Ние от АБВ винаги сме били против институционалния сблъсък, но в този случай президентът беше длъжен всякакви апели за диалог... Толкова ли не се разбира, че Борисов е токсичен?! Толкова ли не се разбира, че сядайки да разговаряш с ГЕРБ, легитимираш шкафчето?!", запита той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари