Румен Овчаров не иска да бъде прекратено по давност делото "Мини Бобов Дол"

0
Бившият министър е подсъдим и беше признат за виновен на две инстанции за умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети за над 2,6 млн. лв.
Бившият министър е подсъдим и беше признат за виновен на две инстанции за умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети за над 2,6 млн. лв. Снимка: БГНЕС / архив

Бившият министър е подсъдим и беше признат за виновен на две инстанции за умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети за над 2,6 млн. лв.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отказа да бъде прекратено по давност делото срещу него за безстопанственост заради отдаването под наем на „Мини Бобов дол“.

Това стана ясно на днешното заседание на Софийския апелативен съд (САС), където процесът се озова след закриването на специализираните съдилища, които за последните 4 години постановиха две условни присъди за Овчаров, отменени наскоро от Върховния касационен съд (ВКС), пише Lex.bg.

Бившият министър е подсъдим и беше признат за виновен на две инстанции за умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети за над 2,6 млн. лв. за „Мини Бобов дол“. Според спецсъдиите, като принципал на „Мини Бобов дол“ Овчаров не е упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Евтимов. И с договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“. Първата инстанция дори беше осъдила ексминистъра от тройната коалиция да плати на държавата 16,5 млн. лв. – на колкото оцени щетите от престъплението. След това обаче апелативният спецсъд определи щетите на 2,6 млн. лв., но отхвърли всички граждански искове. Оправдана от всички инстанции беше само Анна Янева.

Според обвинението безстопанствеността е осъществена в периода 2006-2008 г. Прокуратурата твърди, че със сключения договор за наем на „Ораново“ са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“. Това е станало обаче, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли „Ораново“ необходимите възможности за добив на въглища.

За да отменят условните присъди на Овчаров и Евтимов, върховните съдии приеха, че са допуснати груби нарушения, с които са ограничени правата на двамата подсъдими. В решението на ВКС се казваше, че апелативният спецсъд се е произнесъл извън рамките, поставени в обвинителния акт.

„Поставил е подсъдимите в ситуация едва от въззивната присъда да разберат какво точно престъпление са извършили. Не е изложил съображения защо едни доказателства са предпочетени пред други, които им противоречат“, се казваше в решението, в което върховните съдии посочиха, че тезата на прокуратурата за претърпени щети след сключения договор за наем изобщо не се подкрепя от обвинителния акт. Според ВКС осъдителните правни изводи на апелативните съдии са оскъдни до степен на липса на такива, което е съпоставимо с липса на мотиви и е съществено процесуално нарушение.

Давността за преследване по това дело изтече още през лятото и след като то беше прехвърлено на САС, се очакваше днес съдът да го прекрати. По искане на подсъдимите обаче процесът ще продължи, като те настояват да бъдат оправдани. Делото приключи окончателно само за Анна Янева, тъй като оправдателната ѝ присъда е влязла в сила.

От съда съобщиха, че съдебното следствие е приключило още в днешното заседание с пледоариите на страните. Адвокат Васил Василев е поискал оправдателна присъда за Овчаров, като е изтъкнал, че липсват факти за извършено от него престъпление, както каквото и да било основание за определяне на извършеното като „особено тежък случай“. Прокуратурата пък е настояла за ефективни осъдителни присъди за двамата подсъдими.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари