Румънският вътрешен министър хвърли оставка заради убийството на две момичета

1
Хиляди румънци излязоха снощи на протест скандализирани от бавната реакция на полицията
Хиляди румънци излязоха снощи на протест скандализирани от бавната реакция на полицията Снимка: AFP/Getty Images/Daniel Mihailescu

Румънският министър на вътрешните работи Николае Мога съобщи, че е подал оставка след скандалното убийство на момиче, което три пъти съобщило на спешния телефон 112, че е отвлечено.

Това става след разговор с премиера Виорика Данчила и само 6 дни, след като той положи клетва на поста, посочва "Асошиейтед прес", предаде Дневник.

Румънците са скандализирани от бавната реакция на полицията - цели 19 часа след първото позвъняване. Когато най-после влезли в къщата в южния град Каракала, те открили тленните останки на две момичета. Все още се правят ДНК тестове за доказване на самоличността им, но се смята, че са на отвлеченото 15-годишно момиче, което съобщило, че е бито и изнасилено, и на изчезнало през април 18-годишно момиче от близко село.

Арестуваният 65-годишен мъж призна за двете убийства и за това, че е запалил телата.

Стотици румънци протестираха първо в Каракала, а после хиляди се събраха и в Букурещ. Мога казва, че оставката му "трябва да подейства като ново начало на вътрешното министерство".

В петък бе уволнен началникът на националната полиция Йоан Буда и ръководителите на районната и местната полиция в окръг Олт.

Президентът Клаус Йоханис свика извънредно заседание на Върховния съвет за национална отбрана, за да обсъди действията на органите на реда.

Джордже Динка е обвиненият за двете убийства, скандализирали Румъния.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари