Румънски анализатор: Лаура Кьовеши е точният човек за главен прокурор на ЕС

1
Румънката премина като фаворит и в двете ресорни комисии на ЕП въпреки кампанията срещу нея от правителството в родната й страна
Румънката премина като фаворит и в двете ресорни комисии на ЕП въпреки кампанията срещу нея от правителството в родната й страна Видео: bTV

Румънският анализатор и бивш говорител на правосъдното министерство на Румъния Дан Тапалага определи спечелилата гласовете на ЕП, но загубилата подкрепата на собствената си страната Лаура Кьовеши като професионалист с голям кураж и точният човек за главен прокурор на ЕС.

Според него има масирана кампания от страна на румънското лоби на властимащите срещу бившата ръководителка на антикорупционния орган в Румъния. Това той коментира в „120 минути” по bTV.

Лаура Кьовеши е основният фаворит на ЕП за поста на европейски главен прокурор. И то въпреки волята на правителството на родната й страна.

На изслушването тя заяви, че може да накара новата прокурорска структура да работи в страните членки, прилагайки собствения си опит от Румъния. И подчерта, че по нейно време румънската прокуратура е възстановила средства за над 3 милиарда евро.

Европейската прокуратура трябва да заработи през 2020 година. Основната й цел - да наказва злоупотребите с еврофондове и измами с ДДС.

Според Дан Тапалага румънското лоби на властимащите е помолило България да гласува срещу Лаура.

Файненшъл таймс” публикува статия, в която се твърди, че правителството от Букурещ се е опитало да накара съседните страни – от Централна и Източна Европа - да гласуват срещу Кьовеши. И тук можем да направим още едно заключение – защо тези страни приеха тази молба на Румъния, защо гласуват срещу този прокурор антикорупция. Нивото на корупция с евросредства в тези страни е много високо, затова”, коментира Тапалага.

И румънци, и българи са обвинени в кражби от еврофондове. И то политиците, добави анализаторът.

Лично мен ме впечатли куражът и решителността й и на летището, и по време на изслушването. Невероятната й воля да се бори. Когато цяла страна е срещу теб, а ти да вървиш напред – това е изключителен кураж”, каза Тапалага.

Той обясни, че от две години правосъдието в Румъния е нападнато от действащи политици.

Сега има много управляващи, които се разследват от антикорупционния орган на Румъния. Някои от тях са и осъдени. Между тях е и Ливиу Драгня, който е ръководител на партията на власт. Той е и фактическият ръководител на Румъния, коментира Тапалага.

Според него фактът, че Лаура Кьовеши бе извикана да дава обяснение по обвинение в деня, когато кандидатства, показва как действа властта в Румъния и е убедило Европа, че това е човекът, който трябва да води тази прокуратура.

Преди седмица посланиците на страните членки издигнаха за шеф Жан-Франсоа Бонер.

България също ще има свой представител в Европейската главна прокуратура. На финалната права в конкурса са двама прокурори и един съдия.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари