Румъния удължава "състоянието на тревога"

0
Решението се основава на анализи и оценки, направени от специалисти епидемиолози
Решението се основава на анализи и оценки, направени от специалисти епидемиолози Снимка: George Calin / AP Photos

Решението се основава на анализи и оценки, направени от специалисти епидемиолози

Румънското правителство се очаква да одобри на заседание утре решение за удължаване на т.нар. "състояние на тревога", което влезе в сила след изтичането на извънредното положение в средата на май, съобщи Аджерпрес, позовавайки се на правителствени източници.

Премиерът Лудовик Орбан заяви в интервю за телевизия Б1 ТВ вчера, че решението за удължаване на състоянието на тревога не е "политическо решение", а се основава на анализи и оценки, направени от специалисти епидемиолози.

"Решението за удължаване на състоянието на тревога, повтарям, не е политическо решение. Това е решение, основаващо се на оценки, анализи, които са направени от специалисти, от епидемиолози, които смятат за наложително удължаването с 30 дни на състоянието на тревога", заяви премиерът, цитиран от БТА.

На въпрос какво ще се случи, ако Социалдемократическата партия (СДП), която има мнозинство в парламента, гласува против това удължаване, Орбан заяви: "Това означава, че повече няма да има състояние на тревога".

Лидерът на СДП Марчел Чолаку заяви, че неговата партия няма да гласува удължаване на състоянието на тревога с повече от 15 дни. Според източници от партията, цитирани от телевизия Диджи24, социалдемократите искат "състояние на преход към нормалността", което да продължи 15 дни. Според СДП в този период трябва да се забранят покупките без обществена поръчка и трябва да се отворят църквите, кината и театрите.

"Всичко, което е свързано със здравето на румънците, ще го гласуваме. Изключено е да гласуваме продължаване на преките покупки и разни други отклонения, които съществуваха през тези три месеца и които позволиха на някои да забогатеят", подчерта Чолаку.

Той също така обърна внимание, че в момента "в затворени помещения може да се играе на ротативки, но не може да се влезе в църква". "Ако залите с игрални автомати могат да бъдат отворени, тогава и театрите могат", добави лидерът на социалдемократите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари