Румъния стана страна на скъпите цени и невъзможните мечти

2
Шоковото поскъпване на хранителните продукти от есента на миналата година принуди румънците да затегнат коланите
Шоковото поскъпване на хранителните продукти от есента на миналата година принуди румънците да затегнат коланите

Шоковото поскъпване на хранителните продукти от есента на миналата година принуди румънците да затегнат коланите

България и Румъния с еднакви нива на инфлацията. В съседната ни държава през последната година тя достигна 15 процента и половина, пише БНТ.

Най-сериозно е увеличението при електроенергията и хранителните продукти, където средно цените са се повишили с 22%.

На най-стария пазар, където през 1914 година кралица Елизабет слиза с един от първите автомобили в Букурещ, днес производители от цяла Румъния са подредили стоката си на площ от 30 хиляди квадратни метра.

Търговията върви, повече при плодовете и зеленчуците. Килограм ябълки струва едно 1 евро, доматите са 2 евро и 40, а краставиците три.

От щандовете с месо почти никой не пазарува. Свинското месо се предлага за седем евро и 50 килограма, а пилешкото излиза 6 евро.

Шоковото поскъпване на хранителните продукти от есента на миналата година принуди румънците да затегнат коланите.

"Понеже постоянно се сравняваме с Франция, сега там цените са три пъти по-високи, а при нас два пъти. Най-скъпа е храната, добре, че зимата не беше студена, за да платим сметките, но и с отоплението е катастрофа", заяви Мирча Бонеску, пенсионер.

По инициатива на министерството на икономиката и индустрията търговските ни аташета в Европа следят цените на основните продукти.

"В Румъния нивата на цените са сходни с тези в България. Към момента няма ограничения на цени, въпреки че това беше обсъждано много, но това по-скоро е неработеща мярка, според икономистите в Румъния", допълни Ивайло Маринов, търговско аташе в Букурещ.

Затова румънците се учат да пестят.

"Дрехи, обувки спрях да купувам, въпреки, че получавам средна заплата. За кола изобщо пък не мога и да помисля", споделя Тибериу Магерка.

"Много внимаваме какво купуваме, четем внимателно етикетите, купуваме по-евтиното. Научихме сме да не изхвърляме храната от предния ден", разказа Габи Темушка.

Семейство Темушка очаква четвъртото си дете. Живее в Домнеш, но мечтае за апартамент в Букурещ, защото децата им учат в столицата и се налага всеки ден да пътуват.

"Цените са непосилни за нас. Две стаички в краен квартал в Букурещ струват 200 хиляди евро и нагоре. Стискаме зъби, нямаме право да се оплакваме заради децата", заяви Джордже Темушка.

"За да си купиш апартамент в Букурещ трябва да работиш цял живот", добави Ливия Нистор, преподавател.

За да компенсира хората с депозити Националната банка на Румъния повиши лихвените проценти.

"Националната банка на Румъния се опитва да овладее инфлационния шок чрез вдигането на лихвите, в момента около 7 % вече е референтната стойност", каза още Ивайло Маринов.

От първи януари тази година правителството увеличи минималната работна заплата. В момента тя е 610 евро. Получават я над 1 милион румънци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Емо
    Доматите не са тоолкова скъпи и от следващия месец ще са по 1 -1.20лв както бяха предни години,краставиците също ама верно тук доста безхаберни хора пишат.Субсидията на набран кг краставици там е 0.85 евро и да крайната цена за това е ниска.
  • 14
    2
    дидо
    Ало кой ги пише тези глупости?Хората са години преди нас във всичко и тук ги чакаме като наследство събота и неделя да направят оборот че сме умрели от глад ,та шоковото им послъпване сега ще си имат агнешко на 12-14 лв та при нас понеже е всичко намалено ще си го купим на 28лв ,всичко произвеждат хората има средна класа авто парка им го виждате като нашия на коли 20 годишни и сега и без визи ще ходят в Америка защото има работеща икономика и ред!!!
  • -9
    1
    ...
    не се ебавайте с Рашаааа. не може свят без нея. скапани содомостки отрепки. искаме Раша приятел номер едно с европа.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари