Румъния премахва нощния полицейски час и маските на открито

0
Магазините и ресторантите вече могат да работят до 22:00 часа, с час повече от досега
Магазините и ресторантите вече могат да работят до 22:00 часа, с час повече от досега

Магазините и ресторантите вече могат да работят до 22:00 часа, с час повече от досега

Румънското правителство ще облекчи някои ограничителни мерки от днес, премахвайки нощния полицейски час и задължителното носене на маски на открито, преди наближаващите зимни празници, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официални представители.

От 25 октомври движението в интервала между 22.00 и 5.00 часа беше забранено за неваксинираните лица, напомнят румънските медии, цитирани от БТА.

Страната регистрира 1421 нови случая на КОВИД-19 вчера и 107 смъртни случая - много под рекордните стойности през октомври и началото на ноември в най-смъртоносната вълна на пандемията.

Магазините и ресторантите вече могат да работят до 22.00 часа, с час повече от досега. В редица търговски обекти, включително моловете, където досега се допускаха само ваксинирани и преболедували, вече ще могат да влизат и лица с отрицателен тест.

Носенето на предпазна маска ще продължи да бъде задължително в обществения транспорт и закритите обществени пространства, но вече няма да е задължително на открито, с изключение на оживените места като пазарите.

Румъния остава втората най-слабо ваксинирана страна в Европейския съюз, като под 39 процента от населението е имунизирано на фона на недоверие към държавните институции, слаба ваксинационна просветеност и кампании за дезинформация, отбелязва Ройтерс.

В събота страната потвърди първите два случая на варианта Омикрон на коронавируса.

Правителството затегна ограниченията за пътуванията, като изисква отрицателен тест за КОВИД-19 и карантина за неваксинираните пътници. Формуляр за установяване на местонахождението на пътника (Passenger Locator Form - PLF) ще се изисква от 20 декември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари