Румъния погреба амнистията за корумпирани политици

0
Румънският парламент отхвърли проектозакон, който щеше да позволи на политици да избегнат затвор по обвинения в корупция
Румънският парламент отхвърли проектозакон, който щеше да позволи на политици да избегнат затвор по обвинения в корупция

Румънският парламент отхвърли проектозакон, който щеше да позволи на политици да избегнат затвор по обвинения в корупция.

Депутатите гласуваха със 177 срещу 1 гласа за отхвърлянето на предложението, което бе внесено от Социалдемократическата партия, съобщиха местните медии. 

По време на изборите за Европейски парламент на 26 май румънските граждани гласуваха и на референдум, с който се противопоставиха на въвеждането на закона, който да оневини и амнистира всички затворници, които излежават присъди до 5 години при случаи, в които не са били осъдени за тежки престъпления. Критиците на предложението се обявиха за неговото отхвърляне, тъй като то би облагодетелствало основно политици от управляващата Социалдемократическа партия. Сред тях е и бившият лидер на партията Ливиу Драгня, който излежава присъда от 3 години и половина за злоупотреба с власт.

Спирането на закона стана възможно и след като социалдемократите загубиха мнозинството си в парламента. До това се стигна, след като малкият партньор в управляващата коалиция - Алиансът на либералите и демократите, се оттегли от властта. Като причина за тогава бе изтъкнато нежеланието на по-голямата партия в коалицията да съгласува редица решения с партньорите си. Напрежението се изостри още повече, когато социалдемократите издигнаха за кандидат за президент настоящия министър-председател и лидер на партията Виорика Дънчила.

Откакто коалиционното правителство дойде на власт в Румъния през 2016 г., бяха направени редица законови и кадрови промени, които застрашиха съдебната независимост на страната според редица международни институции. Едно от решенията на правителството бе отстраняването на Лаура Кьовеши от поста главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията. Промените предизвикаха и масови протести в северната ни съседка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари