Румъния настигна Португалия по икономически показатели

1
Страната за първи път икономически надминава държава от ЕС без комунистическо минало
Страната за първи път икономически надминава държава от ЕС без комунистическо минало

Страната за първи път икономически надминава държава от ЕС без комунистическо минало

Румъния настигна Португалия по икономически показатели.

Това отбеляза сайтът Зиаре, като се позовава на статистика, изготвена от Евростат.

Според показателите, Брутният вътрешен продукт (БВП) на Румъния е сравним с този на Португалия. “Румъния е много по-добре по паритет на покупателната способност“, отбелязва сайтът и допълва, че страната за първи път икономически надминава държава от ЕС без комунистическо минало.

Румънската икономика догонва португалската. Този растеж е особено впечатляващ, защото преди малко повече от две десетилетия Румъния беше много бедна страна в европейски контекст и нейният БВП на глава от населението, по паритет на покупателната способност, беше приблизително една трета от португалския (27% от средното за ЕС в Румъния през 2000 г. в сравнение с 85% в Португалия). През 2022 г. и двете страни записаха БВП на глава от населението, съответстващ на 77% от средния за ЕС”, отбелязва сайтът Зиаре, като цитира икономиста Кристи Тудореску, предава БТА.

Икономистът Жолт Дарвас от мозъчния тръст “Брьогел” казва, че от началото на 2000 г. Румъния се е превърнала в конвергентна икономика, движена от пазарно ориентирани реформи и облагодетелствана от преки чуждестранни инвестиции и технологична модернизация. Инвестициите са се увеличили със 101% спрямо 2000 г. (в Португалия има спад от 13%). Индустриалният сектор в Румъния вече представлява 22% от местната икономика, докато в Португалия е 17 на сто.

Румъния регистрира 579% увеличение на стойността на износа (Индекс на експортната стойност) от 2000 г., докато в Португалия този показател остана на 153%. Маржът на корпоративната печалба в Румъния в момента представлява 53% от Брутната добавена стойност (БДС), при 37 процента в Португалия, а средната заплата, коригирана спрямо инфлацията и паритета на покупателната способност, се е увеличила с 62% от 2008 г. насам в Румъния и само с 5% в Португалия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари