Румъния: Лошо време в България, може да затворят пътища

1
Територията на България ще бъде засегната от обилни валежи от дъжд и сняг, предупредиха румънските власти
Територията на България ще бъде засегната от обилни валежи от дъжд и сняг, предупредиха румънските власти

Територията на България ще бъде засегната от обилни валежи от дъжд и сняг, предупредиха румънските власти

"Предупреждение за пътуване до България: Червен код за лошо време с дъжд, сняг и виелица". Това е заглавието на една от основните новини в събота вечер в румънската медия Digi24.ro, както и в новинарските емисии на медийната група, предаде Агенция Фокус.

Територията на България ще бъде засегната от обилни валежи от дъжд и сняг, придружени с вятър между 25 и 26 ноември, предупреждават своите граждани от румънското Министерство на външните работи, отбелязва медията.

Българските власти може да затворят някои пътища през този интервал и разписанието на полетите да бъде нарушено. Институтът по метеорология и хидрология в България издаде червен код за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. Количеството на валежите ще бъде 40-65 mm, снежната покривка ще достигне 30 cm, наличието на виелица ще доведе до образуване на снежни трояни и появата на сняг; поривите на вятъра ще достигнат скорост до 90 км/ч.

Оранжев е кодът за областите Видин, София-област, София-столица, Плевен, Търговище, Разград, Кърджали, Хасково, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Шумен, Варна, Добрич и Силистра. Валежите ще са 35-65 мм, с възможности за усилване над 30 мм. Снежната покривка ще достигне 10 - 30 см, наличието на виелица ще доведе до образуване на поледици и мъгла.

Жълт код е обявен за област Бургас, където поривите на вятъра ще достигат скорост до 70 км/ч, на места с усилване до 90 км/ч, се казва в съобщение на МВнР, цитирано от пресцентъра.

Препоръки за пътуващите

Препоръчва се на румънските граждани да следят внимателно обстановката на полетите от българските летища или прогнозата за времето в България, а на водачите да шофират превантивно, със съобразена скорост и превозните средства да са оборудвани за движение при зимни условия, както и специални предупреждения за времето. Препоръчва се също да спазват стриктно поставените временни пътни знаци и указанията/сигналите на контролните органи на място.

В периода на установяване на предупредителни метеорологични кодове е възможно по решение на компетентните български органи някои категории пътища да бъдат затворени за пътно движение и въздушните полети да бъдат нарушени спрямо разписанието на полетите.

Допълнителна информация можете да намерите както следва: относно полетната обстановка на летище София - www.sofia-airport.eu; относно състоянието на времето - на сайта www.weather.bg; относно актуалното състояние на пътищата - на безплатното приложение LIMA www.lima.api.bg, на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" - www.api.bg и на телефон 070013020, достъпен 24/7; относно митническия режим, при влизане в България от Турция, на сайта www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Условия за пътуване в България, заглавие Митнически разпоредби) и на сайта на Агенция "Митници" в България - www. customs.bg; относно е-винетката и системата e-TOLL - на уебсайта www.bgtoll.bg; относно пътната обстановка през българските гранично-пропускателни пунктове - на интернет страницата www.mvr.bg, посочват от МВнР.

Румънските граждани могат да поискат консулска помощ на телефоните на румънското посолство в София: +35929712858 и +35929733510, като обажданията се пренасочват към Центъра за контакти и поддръжка на румънски граждани в чужбина (CCSCRS) и се отговарят от операторите на кол центъра постоянно.

Също така, румънски граждани, които са изправени пред тежка, специална, извънредна ситуация, имат на разположение постоянния телефонен номер на дипломатическата мисия на Румъния в Република България: +359879440758. Министерството на външните работи препоръчва да се консултирате с уеб страниците http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro и напомня, че румънските граждани, пътуващи в чужбина, имат на разположение приложението "Пътувайте безопасно“ (http://mae.ro/app_cs), с информация и съвети за пътуване, пишат от румънското външно министерство до гражданите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари