БЧК раздава минерална вода на минувачите в Русе

1
Специалистите напомнят, че най-силно застрашени в жегите са възрастните хора, малките деца, бременните жени и хората със сърдечно-съдови заболявания.
Специалистите напомнят, че най-силно застрашени в жегите са възрастните хора, малките деца, бременните жени и хората със сърдечно-съдови заболявания. Видео: БНТ

В следващите три дни общината в Русе ще обособи и пункт за оказване на медицинска помощ

За първи път от 2012 г. насам Националният институт по метеорология и хидрология обяви червен код за най-висока степен на опасност от горещини. Очаква се на места температурите да надхвърлят 41 градуса на сянка, припомня БНТ.

Районите с опасни прогнози са Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол. Картата в останалата част на страната е също с предупредителен оранжев цвят. Предупреждението е от втора степен за опасни горещини, като очакваните температури ще са в порядъка на 38 - 41 градуса.

Жегите в Пловдив наложиха промяна в работния график на служителите на общинската фирма „Чистота“. Ежедневно по улиците на града се трудят по около 450 души.

"Началото на работното време е изместено в по-ранен час, така че да могат служителите да приключат своята работа съответно в по-ранен час – преди големия пик на жегата по обед. Всички бригади, които работят на открито, имат помещения за почивка и във всичките помещения са осигурени апарати с вода", каза Димитър Георгиев, директор на ОП „Чистота“.

Вода се раздава и в София, Ловеч и Благоевград, където за днес също е обявен червен код за опасно горещо време. Очаква се температурите в повечето населени места в Благоевградска област да надхвърлят 41 градуса.

Препоръката към хората е да не излизат навън между 12.00 и 18.00 часа. За тези, които се налага да са на открито, общината подсигурява минерална вода.

Заради жегата и в Русе доброволци от Българския червен кръст раздават вода на няколко места в града, където в близост няма обществени чешми. В следващите три дни общината ще обособи и пункт за оказване на медицинска помощ. Той ще работи до 16.00 ч. пред сградата на съдебната палата.

"Много е важно да не се натоварваме физически, да не употребяваме алкохол и по възможност 2 - 3 литра течности на ден. Дори и пиещите течности хора не са застраховани от топлинен удар. Какви са признаците – сърцебиене, повишаване на телесната температура, но при такива признаци търсим медицинска помощ", каза Антоанета Нойкова от БЧК-Русе.

В крайдунавския град живакът в термометрите се вдига над 40 градуса на слънце. И всеки търси прохлада.

Специалистите напомнят, че най-силно застрашени в жегите са възрастните хора, малките деца, бременните жени и хората със сърдечно-съдови заболявания. Те трябва да избягват да излизат навън между 12.00 и 18.00 ч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари