Ростислав Кандиларов: Настояваме за обстоен анализ на това какво дишат русенци

2
Трябва да се знае какви са замърсителите, за да се търсят уредите, които могат да ги засекат, обясни председателят на Екологично сдружение „Дишай, Русе“
Трябва да се знае какви са замърсителите, за да се търсят уредите, които могат да ги засекат, обясни председателят на Екологично сдружение „Дишай, Русе“ Снимка: Демократична България - Русе / Facebook

Екоминистърът е втори ден в Русе

Заради по-студеното време и високото промишлено производство, Русе се нарежда сред градовете с най-мръсен въздух. Сигналите за замърсяване са ежедневие. За да реши този проблем в града пристигна екоминистърът Юлиян Попов.

Последната глоба за предприятие замърсител в Русе е 10 000 лв. След поредицата от протести за чист въздух, хората от екологичното сдружение „Дишай, Русе“ настояват за по-сериозни глоби, които по този начин да имат наистина превантивен характер, вместо да са просто част от месечния разход на предприятията.

"Ние настояваме за обстоен анализ на това какво диша русенецът реално, за да може да се знае какви са замърсителите да се знае с какви уреди евентуално могат да се търсят и като се знае вече какви са уредите тогава пък изпълнителната агенция по околна среда да се снабди с такива уреди и да се дадат малко повече правомощия на РИОСВ съвместно с изпълнителната агенция, за да могат да глобяват, ако въобще засекат нещо", каза Ростислав Кандиларов - председател на Екологично сдружение „Дишай, Русе“, предаде БНТ.

От своя страна екоминистърът се ангажира със законодателни промени относно замърсяването от различните промишлени производства, какво още обеща той пред русенци.

"Един от основните ангажименти на нашата работа върху законодателство и нормативна база въобще за справяне с миризмите, което както стана дума в нашите дискусии, е един изключително комплексен въпрос, който изисква да анализираме опита на много, много държави, защото няма европейско законодателство или нормативи по този въпрос. Мисля, че трябва да поискаме от самите оператори - предприятия, те да ни представят собствените програми за подобряване на тяхната работа. Това, разбира се, не ни освобождава от ангажимента ние да оказваме контрол. Ангажирах се с по-сериозен анализ на състоянието на въздуха, източниците, проблемите, които са се натрупали, за да имам ясна основа. Ще направим анализ на здравното състояние, на заболяванията", каза министър Юлиан Попов.

Днес екоминистърът ще посети и фирми от Русе, които вече имат наложени предписания актове и глоби заради производството си. След това той ще присъства и на извънредно заседание на Общинския съвет в Разград. Заедно с местната власт там Юлиян Попов ще търси решения за замърсяванията на река Русенски Лом, които водят и до неприятни миризми в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    7
    Кандилков
    Този пишман еколог НАИСТИНА се възползва от простотията и късата памет на русенци. Той драпаше до последно да стане общински съветник и всеки от неговата смехотворна партия Демократична България си правеше собствена кампанийна с отделни плакати. А междувременно и баща му, и жена му, си работят в Русенския университет и е много вярно дето го пишат другите - че този университет е овладян от няколко фамилии и го ползват за лично облагодетелстване. А за Кандиларов може да видите що за птица е само по снимката с щръкналите му коси във фейсбук и това ако е нормален и сериозен човек , че и преподавател... Да не говорим за безкрайната му грандомания и това, че се самоизтъква като най-тесен специалист в поне пет науки само, понеже някога бил написал/преписал една статия по темата.
  • 0
    6
    Зелени активисти,
    Всички отидохте на тези срещи, за да плюете по министерството и да искате повече правомощия и ресурс за звленясълата Цона, белким пък и някои от вас се облажат от инспекцията. Ама май не ви се получи- да не вземете да извадите очите на Цона, вместо да й изпишете вежди!
  • 7
    5
    Така ли
    А пък ние да не е знаем човечецът какъв екологичен борец бил. Хора с "двоен" морал как да им се вярва, че това което правят е за обществена полза, а не за лична изгода и за използване на подобни позиции и моменти за собствено облагодетелстване. Без двойни стандарти!
  • -4
    4
    daskal
    Ужас! Голямо плюене по човека! Ами вие, анонимници, вие къде сте? Той е такъв и онакъв, ама вдига шум за мръсния въздух на Русе. Излиза вече години наред с лицето си. Това идване на министъра в Русе е пак заради него и такива като него, за да помръдне нещо, да се разбере мръсната истина за Линамар. А вие какво правите? Вие къде сте?
  • 10
    3
    В допълнение към 2
    А съпругата ви, господине, нали е асистент в катедрата по обществено здраве в Русенския университет. Нещо да кажете за семейното овладяване на университета и "случайно" ли е това? Ах, какво "демократични" промени са направени, а пък хората да не знаят!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари