Росица Георгиева е новият общински съветник в групата на Патриотите

4
Така общият брой на групата нараства до 8 души, което я прави втора по големина след тази на ГЕРБ
Така общият брой на групата нараства до 8 души, което я прави втора по големина след тази на ГЕРБ Снимка: Вестник Утро

Началникът на Регионалният инспекторат по образованието в Русе д-р Росица Георгиева, е най-новият общински съветник в групата на Патриотите в местния парламент.

Това стана ясно в началото на вчерашната сесия. Георгиева бе избрана с листата на „Реформаторски блок“, но за времето на настоящия мандат на общинския съвет винаги е гласувала заедно и е подкрепяла съветниците от „ПАТРИОТИТЕ ВМРО-ГЛАС НАРОДЕН“. Така общият брой на групата нараства до 8 души, което я прави втора по големина след тази на ГЕРБ.

Росица Георгиева работи повече от 10 години в системата на управлението на образованието като експерт. От април тази година със заповед на министъра на образованието е назначена като временно изпълняващ длъжността директор. Георгиева е дългогодишен учител, както и доктор по теология.

Междувременно на септемврийската сесия на Общински съвет - Русе общинските съветници-патриоти успяха да предизвикат дискусия относно предложение за обвързване на месечното възнаграждение на избраниците с присъствието им до самият край на заседанието. В момента се наблюдава лошата практика някои от тях да напускат залата преди официалния край, когато са предвидени въпросите на граждани.

Това се тълкува в обществото като липса на интерес към реалните проблеми на русенци, които са изключително активни в своите въпроси към общинските съветници всяка сесия.

Председателят на групата Иво Пазарджиев направи предложение за въвеждане на присъствени списъци с имената на всички, които следва да бъдат в зала, като проверки трябва да се извършват в началото и в края, а при необходимост председателят на Общински съвет-Русе би могъл да изиска и поименна такава ако има съмнения за липса на кворум. В момента месечното възнаграждение на всеки общински съветник е обвързано със заплатата на председателя на общинския съвет, като представлява 20% от нея. Според Пазарджиев при констатация на системни нарушения то следва общинският съветник да не получи своето пълно месечно заплащане, а само 10% от него.

Най-шумно на това предложение се противопоставиха общинските съветници от ГЕРБ, както и някои от БСП. Според изказващите се един такъв вариант за решение на този проблем би накърнил техните чувства и емоции. На свой ред Иво Пазарджиев и Владо Владов опитаха да вкарат дискусията в рамките на прагматичното и разумното, но срещнаха неразбиране в своите колеги.

За повечето русенци това поведение на общинските съветници остава неразбрано. Такава беше моменталната реакция в социалните мрежи след като стана ясно, че предложението е отхвърлено с широко мнозинство. Сред коментарите, които се появиха имаше и такива, които призовават гласувалите „против“ да се откажат от своите месечни възнаграждения в полза на някоя обществено разпознаваема кауза, за да докажат, че не са там единствено заради получаваните в края на всеки месец пари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари