Росен Желязков обеща да стигаме до Скопие с влак за един час

0
Модернизацията на жп линията ще струва 400 милиона евросредства
Модернизацията на жп линията ще струва 400 милиона евросредства

До 2025 г. ще изградим жп връзката със Северна Македония.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на първото заседание на смесената междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество между двете страни, което се проведе вчера и днес в Скопие. Комисията се председателства от министър Росен Желязков и от министъра на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

За модернизацията на жп линията от София до границата със Северна Македония ще са необходими 400 млн. евро, които се предвижда да бъдат осигурени от европейските фондове“, посочи министър Желязков. По думите му инвестициите от страна на Северна Македония в участъка от Куманово до българската граница ще бъдат аналогични.

Парадоксално министърът продължава: "Пътната карта сочи, че до 2025 г. ще имаме изградена свързаност и придвижването от София до Скопие ще отнема не повече от 1 час, с капацитета на новата инфраструктура“. Той посочи, че синхронизацията на проектите е изключително важна и с оглед изграждане на трансграничния тунел „Деве баир“, който е разделен поравно между двете страни, и чрез него преминаването между държавите ще се извършва директно. Според транспортния министър поетите конкретни ангажименти относно свързаността, ще позволят реализирането на дългоочаквания проект за Коридор №8.

Жп линията от Кюстендил до границата при Гюешево всъщност в момента е известна като най-бавното трасе в България, по което влаковете трудно достигат и 30 км в час. Досега конкретни стъпки за проектиране на ново трасе, да не говорим за финансиране, не са предприемани. Граничната гара при Гюешево е изградена преди повече от 100 години и е сред най-големите у нас, но до нея пътнически композиции стигат бавно и то не всеки ден от седмицата. Част от тунела към Македония е прокопан още в средата на миналия от българска страна, но вече не отговаря на съвременните изисквания.

Телеком операторите и регулаторът в Скопие са предприели стъпки за насърчаване на намаляването на тарифите за разговори в роуминг, каза още министър Желязков след срещата си с министъра на информационното общество и администрацията Дамян Манчевски. „И трите български оператори значително намалиха роуминг тарифите в пакетите за гласови услуги, данни и текстови съобщения, които предлагат на цена между 2,99 лв. и 4 лв. на ден“, посочи българският министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари