Родното МВР е трагично и изостанало

0
Трагично и изостанало МВР или защо много престъпления остават неразкрити
Трагично и изостанало МВР или защо много престъпления остават неразкрити

От доста време се наблюдава определено напрежение сред служителите на МВР. Хората се притесняват за пенсионирането си, за статута си, за защитата на правата им по време и по повод изпълнението на служебните им задължения (защото най-лесно у нас е да осъдиш или накажеш полицай с ключовото обвинение "превишаване на правата") и прочие, и прочие…

Но има и нещо също така важно в работата на всяка една правозащитна структура навсякъде по света, че и у нас – нейната материално-техническа обезпеченост.

Пореден пример за техническата изостаналост е последният трагичен случай с убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина. Полицията разпространи запис на бягащ човек, чийто образ се вижда частично на заснет видеозапис от камери в близост до мястото на престъплението. Това директно означава, че родното МВР няма нито софтуер, а вероятно и хардуер, чрез който образи от видеозаписи да бъдат изрязвани, а в последствие наслагвани, сравнявани и идентифицирани чрез базата данни на полицията, а защо не и чрез популярните социални мрежи, където почти всеки български гражданин и особено от по-младото поколение има създаден профил. Подобно програма също така би могла да сравнява и образи, направени от художник по описание на потърпевши или чрез т.нар. фоторобот.

Бърза справка показва, че подобни непрофесионални програми за разпознаване се предлагат дори свободно в интернет и такива са програмата на Google за разпознаване на лица или пък програмата Recognizr шведската компания The Astonishing Tribe, която е съвместима с операционната система Andriod. Въпросът е обаче, че от гореописаният видеозапис полицейските специалисти не могат да извадят и обработят дори частично образа от кадър, който е очевидно и с лошо качество.

Всичко това може да се обобщи с две думи: техническа изостаналост. Да не говорим, че на много места още експертите-криминалисти ръчно и с лупа сравняват откритите на местопрестъплениията пръстови отпечатъци със наличните им в районното полицейско управление…

За по-сложни програми за възстановяване на детайли от лица и компютърни модели на черти на лица, скрити от текстилни маски дори да не говорим… Програми за транскрипт на звуци/говор в текст също няма. Със сигурност една от популярните безплатни програми за разговори в интернет Viber (Вайбър) не може да се контролира и не случайно родните "оперативно интересни лица" си говорят основно по Вайбър-а. Ако пък се наложи идентификация на телефонен номер или пък необходимост от разпечатка на разговорите му се започва движение на преписки и подписи от полицията към прокуратурата и обратно… И едва след това се отива при оператора, който може да даде необходимата информация, която често вече не е актуална и съответно ненужна. И всичко това заради защитата на личните данни на гражданите, да няма злоупотреби, да е в съответствие с буквата на закона… И за да избегнат цялата тази бюрокрация и да се свършат работата на време десетки добросъвестни служители на МВР използват личните си контакти за служебни цели… Тъжно…

А ако слезем още по-надолу по стълбицата стигаме да абсурди, невъзможни в нито една нормална страна, а още по-малко в страна-членка на ЕС. Нито един оперативен работник няма възможност да използва служебния си телефон, за да набере мобилен номер! И полицаите използват личните си мобилни телефони, които си плащат от джоба с и без това смешните си заплати. А така реално и се разкриват на лицата от криминалния контингент, които също си имат връзки при операторите… Купуват си хартия за служебните принтери, консумативи за тях, а да не говорим, че компютрите им са от края на 90-те години на миналия век… За части за служебните автомобили, ремонти им, лимити за бензин, гуми, униформи и пр. хич и да не става въпрос.

Неотдавна, още при предишния мандат на премиера Борисов нашироко беше тиражирана информацията, че МВР се е сдобило с нов суперкомпютър. Къде ли е тази свръхестествена машина? Сигурно събира прах в някой склад или пък чиновник от Вътрешното министерство я "обгрижва", разглеждайки профилите от "Фейсбук". И последно – защо една частна фирма откри ДНК-следи от нашумелият убиец Герман Костин върху кърпата, с която беше завито убитото дете от куфара в Пасарел, а тази работа не успя да свърши НИКК?

От където и да го погледнеш е трагично и изостанало. И за това вина носят всички правителства – от началото на демокрацията, та до наши дни. И всеки си измива ръцете с предходния му.

***

Анализът на трагичната ситуация в родното МВР е написан специално за БГНЕС от висш служител на МВР, чиято самоличност агенцията няма да разкрие от съображения за сигурност.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари