Родни иманяри помагат на гърци да ни крадат историята

0
Двама нашенци от Ивайловградско помогнали на трима гърци да задигнат антики с безценна историческа стойност
Двама нашенци от Ивайловградско помогнали на трима гърци да задигнат антики с безценна историческа стойност

Двама родни иманяри от Ивайловградско помогнали на трима гръцки колеги да задигнат антики на стойност стотици хиляди левове и с безценна историческа стойност, пише Монитор.

5-та охождали от месеци исторически места около известното с мистичната си сила родопско село Хухла. То било съградено на мястото на древно тракийско поселение и според местните притежавало чудодейна сила която свързвала вековете. Разкопки там обаче са извършвани рядко заради трудния терен и липсата на разрешителни. Такива не трябвали на иманярите. На 22-ри март полицията от Ивайловград получила обаждане за незаконни теренни разкопки в района на хухла. Няколко екипа полицаи обсадили местността и предотвратили опитите на иманярите да избягат.

След няколко часова обсада на полицейските служители и с помощта на колегите им от Гранично – полицейския участък петимата са задържани на място. Водачи били 73 годишния Павел от село Свирачи и 46 годишния му колега от село Мандрица Иван.

С тях копаели трима - гръцки граждани. От мястото са иззети три металотърсача, две кирки, лопата и мотика.

При последвалите процесуално-следствени действия, в дома на 73 – годишния мъж в село Мандрица, са открити множество антични вещи – 50 накита и 50 монети. Оказало се че иманярът е забележително въоръжен-с бойно и гладкоцевно оръжие и с различни по вид и калибър за ловни и бойни пушки. Всичко било незаконно, както и намерената пресовка от взривно вещество.

Открити и иззети са и 3 ловни пушки и пистолет, които обаче били законно притежавани.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари