Родителите в Русе отказват да тестват децата си за коронавирус

7
Част от училищата вече са обявили, че остават на дистанционно обучение
Част от училищата вече са обявили, че остават на дистанционно обучение Снимка: БНТ

Част от училищата вече са обявили, че остават на дистанционно обучение

Родителите в Русе масово отказват да подпишат декларация, че са съгласни децата им от 1 до 4 клас да бъдат тествани два пъти седмично, за да се върнат в класните стаи. Част от училищата вече са обявили, че остават онлайн, тъй като има несъгласие с тестването на повече от 50 % от родителите. Крайният срок за декларациите е до 12 часа на 8 ноември.

Семействата не са съгласни и с изискването децата да стоят без храна и течности 30 минути преди теста, което се споделя и от синдикатите, предава Русе Медиа.

Националният съвет на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ излезе с позиция, в което се отбелязва, че 87,3 % от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап. Те не приемат и подмяната от страна на здравното министерство на препоръката да се ползват тестове тип „близалка“.

„Основна пречка е условието на производителя на сегашните тестовете те да се правят на гладно и жадно. Голяма част от децата се придвижват с училищни автобуси и липсата на храна и вода до 9 часа сутринта би нарушила грубо здравословния им режим, от което следва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици“, се казва в позицията.

Синдикатът коментира още, че е невъзможно 1-2 учители да тестват учениците два пъти седмично в рамките на 30 минути. За тестването на 20-25 деца са нужни не по-малко от 4-5 възрастни, за да бъде изпълнено в този срок. Освен това учителите, които правят тестовете, се превръщат на служители, работещи на първа линия.

От Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настояват здравният министър Стойчо Кацаров незабавно да промени своята заповед и децата да се тестват вкъщи.

Те настояват се даде възможност тези щадящи тестове да се извършват от родителите в домашни условия, придружени от декларация на родителя, че тестът е негативен. А по отношение на учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката.

Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10 ноември 2021 г., настояват от синдиката.

Уважаеми г-н Министър на здравеопазването, Вие приложихте образователен локдаун, което доведе до сериозни негативни последствия за българските деца. Ние, българските учители, Ви молим да се вслушате в нашия глас и да промените Вашата заповед, като дадете възможност родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни.

При липсата на реакция от Министерство на здравеопазването, Синдикат „Образование“ ще поиска оставката на министъра на здравеопазването – Стойчо Кацаров и на премиера на служебното правителство“, пише позицията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари