Родители отписват децата си от СУ „Христо Ботев“

25
Над двайсет молби за отписване на ученици са подадени в канцеларията на училището
Над двайсет молби за отписване на ученици са подадени в канцеларията на училището Видео: TVN

Над двайсет молби за отписване на ученици са подадени в канцеларията на Средно училище „Христо Ботев“, предаде TVN.

Причина за това е започналият генерален ремонт на училището, заради който децата са разпределени в три учебни заведения.

Родителите са преценили, че ремонтните дейности и преместването на децата им в други сгради ще попречат за правилното усвояване на знания. В по-голямата си част подадените заявления са на деца от малките класове, но не липсва и отписване на по-големи. Заявленията са депозирани в последните няколко седмици, когато стана ясно, че ремонтът ще продължи неопределено време.

Още при първата копка за започване на ремонтните дейности на най-старото русенско училище бе обявено, че графикът на строителните дейности ще бъде максимално съобразен с учебния процес. Малко преди началото на новата учебна година обаче стана ясно, че тоталният ремонт и мерките за безопасност в СУ „Христо Ботев“ са причината всички ученици да проведат учебната 2018/2019 година в три други училища. По този начин се засягат 1056 ученици, от които близо 90 първокласници.

Договорът за ремонт е подписан на 21 септември 2017 година, а първата копка на обекта бе направена на 14 май 2018 година.

Едва на 28 август бе оповестено и разпределението на децата по училища – 1 и 2 клас ще учат в гимназията по промишлени технологии „Атанас Буров“ – съседната сграда, до ремонтираното училище. 3 и 4 клас първоначално трябваше да бъдат в ОУ „Братя Миладинови“, но след като родители изразиха своето несъгласие, децата бяха преместени в Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване. За учениците от 5 до 12 клас обучението ще е в АГ „Гео Милев“ в обратната смяна.

Като изключим двете големи гимназии, където текат ремонтни дейности – Математическата и „Христо Ботевремонтните дейности в останалите училища са „козметични“ и ще приключат за началото на учебната година. Дори и с ремонтни дейности учебен процес ще има и училищният звънец ще бие за всички ученици“, заяви шефът на РУО в Русе Росица Георгиева.

Остават обаче въпросите – дали се е знаело още от момента на първата копка, че ще се наложи подобно разпределение? И дали, докато е в сила принципът „парите следват ученика“, ще бъдат допускани подобни „пропуски“? Защото в противен случай едва ли щеше да има толкова отписани първолаци .

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари