Родители от Русе скочиха срещу лафките с вредните храни

1
Те предлагат павилионите, в които се продават мазни и вредни закуски да бъдат разположени поне на половин километър от училищата
Те предлагат павилионите, в които се продават мазни и вредни закуски да бъдат разположени поне на половин километър от училищата Видео: БНТ

Родители от Русе предлагат лавките и павилионите, в които се продават мазни и вредни закуски да бъдат разположени поне на половин километър от учебните заведения.

Подобни правила и ограничения има за заведенията за хазарт или продажбата на цигари. Така, според родителите, ще се намали затлъстяването сред подрастващите, предаде БНТ.

С 3 акта и 7 предписания приключиха проверките на храните, които се продават в училищата в Русе. За щастие негодни продукти не бяха открити, за разлика от други градове, където бяха иззети над 65 килограма храни, лютеница и олио, които не отговарят на стандартите за хранене на подрастващите. Родители обаче с тревога споделят, че ако в училищата може и да се предлагат качествени храни, няма как да ограничат децата им да консумират вредни храни извън учебните заведения, където свободно им продават мазни закуски и сладки. Затова русенци предлагат такива храни да се продават най- малко на 500 метра от училище, каквито ограничения има за цигарите и казината. Възможно ли е това и как реагира бизнеса -вижте в следващия репортаж.

Мажиде Рамисова е майка на шестокласничка. Казва, че строго следи с какво се храни детето й в училище и извън него.

Големият проблем за повечето родители са лавките извън училищата. Децата си купуват от там баници, мекици, приготвени с маргарин, какъвто, например, не може да се предлага в училищните лавки. Тази закусвалня, близо до няколко големи училища и средношколското общежитие в Русе се радва на добър оборот. Децата казват, че идват да си купуват закуски от тук, защото са по-вкусни от храната в училище.

Според родителите, единственото спасение в случая е лавките с подобни храни да са възможно по-далеч от училищата.

Д-р Георги Дяков – отдел „Контрол на храните” в Агенция по безопасност на храните – Русе:
Не са предвидени ограничения за обекти извън територията на училищата. В своята дейност – контролът на тия обекти е на база общи критерии ,приложени към всички други обекти за търговия с храни. Ако се приложи такова ограничение – тоя, който е на 499 метър ще поиска ограничението да е на 1000 метра.“

Собствениците на лавки също не са съгласни с подобна идея.

Много от родителите предпочитат да изпратят децата си на училище с домашно приготвените сандвичи. Така са сигурни, че те няма да си купуват храни, от които се затлъстява.

Като част от борбата с консумацията на вредни и мазни храни, от 13 декември влизат в сила нови правила за някои пакетирани продукти, като вафли, солети, сухи пасти. На опаковките им трябва да има информация за хранителната стойност и калориите. Спорен е обаче въпросът, дали едно дете в малките класове би могло само да изчисли от колко въглехидрати, мазнини и белтъчини се нуждае и колко вафли може да си позволи да изяде, за да не затлъстее. Какъв ще е ефектът от новия регламент, предстои да разберем.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари