Почернени родители осъдиха "Енерго Про" за 200 000 лева

0
20-годишният им син загинал от токов удар
20-годишният им син загинал от токов удар

Окръжният съд във Велико Търново постанови електроразпределителното дружество "Енерго Про" да изплати обезщетение от 200 000 лв. на почернени родители заради смъртта на сина им.

Сумата от общо 200 000 лв ще бъде броена на Дарина и Илия Славови заради претърпени неимуществени вреди заради това, че 20-годишният Светлин Славов, загинал от токов удар, пише Труд.

Драмата се разиграла на 21 юли 2010 г. в следствие на скъсан проводник при разразила се буря в лясковското село Козаревец. Младежът, който по това време бил курсант в Националния военен университет във Велико Търново излязъл на улицата, но бил покосен от високото електрическо напрежение.

В решението си магистратите изтъкват, че причинената вреда е в следствие на бездействие от страна на "Енерго про".

В злополучната вечер преди 6 г, след като прибрал овцете в Козаревец, Светлин излязъл през гаражната врата и тръгнал покрай къщата, под проводниците на уличната електрическа мрежа. Вървял близо до къщата, защото по средата на улицата имало голяма локва от преминалия по-рано дъжд. Мъжът имал среща с приятел. В този момент се скъсал фазов проводник от намиращата се над улицата електрическа мрежа.

Проводникът, който бил под напрежение, паднал върху Светлин и токът го поразил. Мъжът извикал, паднал на земята и се претърколил в локвата. Виковете на Светлин били чути от приятеля и брат му Веселин, които незабавно се притекли на помощ, но усетили, че по тялото му и на самото място тече електричество. Братът на пострадалия се опитал с голи ръце да махне проводниците от тялото му, но също бил разтърсен от тока. Веселин останал жив по чудо.

Минута по-късно на място дошъл приятел, който с ръкавите на дрехата си успял да отмести проводниците от тялото на Светлин. Скъсаните жици останали под напрежение.

По-късно двамата братя били откарани в Спешна помощ – Горна Оряховица, където медиците констатирали смъртта на Светлин. Назначената съдебно¬медицинска експертиза установила причината за смъртта на младия мъж - електро-шок, довел до парализа на центровете на дишане и сърдечна дейност.

Родителите разбрали за кончината на сина си късно вечерта на същия ден и изпаднали в шок. Майката Дарина била хоспитализирана, където била лекувана 32 дни. Назначена била терапия с лекарства, които обаче имали силен страничен ефект. Бащата на загиналия мъж Илия бил хоспитализиран два пъти, като остава в лечебното заведение първия път 18 дни, а втория - 32 дни. Изписан е обаче без промяна. Преживяната травма направила и двамата родители зависими от лекарства, без които не могат да се справят с ежедневните задължения. Те опитали да уредят с "Енерго Про" извънсъдебно отношенията си, но не успели. Затова завели делото.

Редица експертизи, назначени по делото, доказват, че причина за скъсването на проводника е, както много силната буря, така и по-малкото сечение на проводника. Вещите лица установили, че в случая и трите предпазители на трите фази са сработили, но късно. Доказано било, че причината да тече ток по скъсания проводник е качеството на инсталацията.

В решението си магистратите отсичат, че в настоящия казус е налице противоправно бездействие от страна на служителите на ответното дружество.
"Щом съществуват нормативни изисквания за определено сечение на проводниците и нормативни изисквания за поставяне на предпазители на съответните места в мрежата, разсъждения от категорията "и да ги имаше, пак щеше да стане същото", не могат да обосноват освобождаване от отговорност на работодателя, собственик и лице, под чийто надзор се намира процесната електроразпределителна мрежа", пише в съдебното решение.

Според магистратите ако проводниците са били с изискуемото сечение, вероятността напора на вятъра да ги скъса е по-малка. Ако предпазителите са били поставени където им е място, би било възможно по-бързото им изключване в трафопоста.

За тези заключения съдиите са се позовали на заключенията на вещото лице-електроинженер.

Така мотивиран, съдът отрежда "Енерго про" да заплати на ищците по 200 000 лв. неимуществени вреди, както и по 580 лв. на родител за направените разноски по делото.

Дружеството дължи и 16 000 лв. държавна такса върху уважените искови претенции.
Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново в двуседмичен срок.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари