Родители искат забрана за продажба на енергийни напитки на деца

0
Вече има случаи на деца, които получават сърдечни удари заради прекомерна употреба на енергийни напитки
Вече има случаи на деца, които получават сърдечни удари заради прекомерна употреба на енергийни напитки Снимка: Стоянова

Националната асоциация "Подход за семейството" настоява да се забрани продажбата на енергийни напитки на непълнолетни младежи.

На пресконференция в БТА организацията изрази позиция, че е крайно време да се обърне внимание на този проблем, който ставал все по-голям сред обществото.

Зам.-председателят на асоциацията и главен координатор за София и региона Ивайло Тинчев обоснова това искане - вече имало случаи на деца, които получават сърдечни удари заради прекомерна употреба на енергийни напитки.

Тинчев се позова на изследвания, според които употребата на енергийни напитки влияела на физическото и психическото развитие на децата.

По думите му забранителният подход не е добър, но в случая цялото внимание трябва да падне върху подрастващите, а не върху пазарни интереси и лобиране.

"Знаем, че това ще е в противоречие на маркетинговите стратегии на някои компании, но децата са по-важни", категорично заяви той.

Председателят на "Подход към семейството" и координатор на област Бургас Нели Тончева заяви, че борбата срещу разпространението на енергийни напитки сред непълнолетни е един от основните приоритети на асоциацията.

Тончева представи и мисията на организацията - да насърчава и подпомага обществото с дейности, които да подкрепят брака; да подпомага семействата за запазване на основаните на традиционни семейни ценности отношения; да насърчава родителите да възпитават децата си съобразно техните съображения, като и да защитят интересите на родителите и децата като равнопоставени и имащи еднакви човешки права.

Конкретната тема на пресконференцията беше свързана с проекта за "Национална стратегия за детето - 2019-2030 година". Родителите се обявяват твърдо против стратегията и искат тя да бъде изцяло отхвърлена.

Според организацията документът нарушава грубо Закона за нормативните актове, към документа нямало и финансова обосновка и предварителна оценка на въздействието. Самата идеология на стратегията и нейното приложение също били изцяло погрешни.

Като друг мотив участниците в пресконференцията посочиха, че с документа държавата изземва функциите на родителите и контролира методите на възпитание на децата им, вместо да им помага, когато те се нуждаят от това и го желаят.

"Смятаме, че е по-добре да се отхвърли националната стратегия в този и вид", ясно посочи Тончева. Тя изрази позицията на организацията, че трябва сегашната Държавна агенция за защита на детето (ДАЗД) да бъде преструктурирана в агенция за закрила на семейството, която да работи като цяла единица, каквото е едно семейство, без да се противопоставят правата на родителите и тези на децата. По този начин родителите ще се насърчават към това да бъдат отговорни родители, допълни председателят.

Сред останалите приоритети на асоциацията са:

  • да се създаде регистър на педофилите, в който да се включват ДНК данни, които да помагат на институциите в страната за по-лесното и бързо разкриване на престъпления от такъв характер;
  • възрастта за сексуално съгласие да бъде увеличена от 14 на 16 години;
  • да се ограничи достъпът на неправителствени организации до училищата. Според "Поход за семейството" родителите трябва да се питат дали искат с децата им да работи въпросно НПО;
  • държавните институции да приложат по-сериозни мерки за разпространението на порнография. Такива материали били много лесно достъпни до деца и оказвали влияние върху тяхната психика и други.
Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари