Родители и учители от София излизат на протест

1
Те се обявяват в подкрепа на столичното 43-то училище
Те се обявяват в подкрепа на столичното 43-то училище

Те се обявяват в подкрепа на столичното 43-то училище

В четвъртък от 16:30 учители и родители от 43 ОУ "Христо Смирненски" в София излизат на протест пред Администрацията на главния прокурор. Протестът е обявен срещу "безпрецедентния тормоз и порочния натиск", на който е подложено ръководството на училището, педагозите, родители и деца от страна на трима родители. Посочени са като магистрат, човек с пагон и хитрец, както и срещу действията на Спортен клуб, ощетяващ училището.

В обявлението за протеста се настоява за среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Организаторите на протеста ще настояват за „пълно и обективно разследване на връзки, контакти, зависимости, интереси и проверка за злоупотреба със служебно положение по жалбите срещу училището, учители и директора от МВР и прокуратурата, използването на лични данни на учителите и анонимните сигнали“, както и изменение на Закона за предучилищното и училищното образование по повод защита на правата и достойнството на учителите.

Конфликтът датира от март м.г. Оттогава за по-малко от година са подадени над 30 жалби до различни институции, не само МОН и Регионалното управление по образование, но и ГДНП, Столична дирекция на полицията, ВСС, Държавна агенция за закрила на детето, Софийски районен съд, АДФИ, 3 РПУ, главния прокурор, министъра на правосъдието и омбудсмана.

От края на май до средата на юли 2023 година в училището е имало проверка на АДФИ. Отначало в училището смятат, че това е регулярна проверка – все пак са бюджетна организация. Впоследствие разбират, че се прави по сигнал. Кой го е подал, не е известно.

Миналата седмица в петък пристигнало писмо с наложена глоба от 200 лв. за административно нарушение на директора. След получаване на доклада, СГП започва досъдебно производство. Един от тримата родители работи именно там, разпределен след закриване на Специализираната прокуратура.

Случаят стига до Главна дирекция "Национална полиция", където директорката е разпитвана на 13 февруари. Това не е единственият казус, по който дирекцията работи.

Агенцията за закрила на детето е сезирана след направена забележка в час по физическо възпитание заради грубо държание. Резултатът е жалба за психически тормоз. Повод за друга жалба, с подобно оплакване до РУО, е срочна оценка 4 по математика.

Така от новата учебна година училището сменя преподавателя по математика. Директорката Снежина Георгиева разказва за друг случай в междучасието, по който се налага нейната намеса. Ситуацията ескалира, когато на родителска среща родители алармират, че са притеснени заради липсата на контрол. Така става ясно и че учителите вече се притесняват да му пишат забележки. Това се потвърждава от разказа на една от майките на дете от класа.

Следващата поредица от жалби е срещу класния ръководител, че настройва децата срещу нейното. Стига се до писане на съобщения в електронния дневник – от родителя до децата в класа, с поименни обвинения срещу директор и учител.

От училището не подават сигнал по този казус – заради притеснението на класния ръководител и опит проблемът да се реши с разговори. Но пък са притеснени от друга жалба на този родител – със снимки от скрийн-шот на чат на една от синдикалните организации със снимки и лични данни на 55 преподаватели и служители.

Потърсихме майката магистрат, но тя отказа да разговаря с нас и да представи своята версия, информира БНР. Очакваме отговор от СГП на въпросите ни по реда на Закона за достъп до обществена информация за досъдебното производство за камерите за видеонаблюдение. Друго от децата на тези трима родители пък е замесено в случай от м.г., в който час по физическо завършва със счупена ръка на съученик

Към тези проблеми се прибавя още един – клуб по бойни спортове, който ползва ремонтираната с европейски средства спортна зала, намираща се в двора на училището. С решение на Столична община от ноември 2020 тя е предоставена за безвъзмездно ползване на спортния клуб. В него тренира детето на един от другите родители, подаващи жалби срещу училището.

В четвъртък учители и родители излизат на протест пред Съдебната палата, за да потърсят защита. Оставаме отворени да представим позицията и на другата страна – от тримата родители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари