Родители държат трите си деца заключени с катинар, без ток и храна

0
Родители държат трите си деца заключени с катинар, докато те събират хартия и железа по сметищата.
Родители държат трите си деца заключени с катинар, докато те събират хартия и железа по сметищата. Видео: Нова телевизия

Родители държат трите си деца заключени с катинар, докато те събират хартия и железа по сметищата. Потресаващата история се случва в Горна Оряховица. Семейството се е самонастанило в порутена къща в покрайнините на града преди няколко месеца. От тогава децата стоят през целия ден под ключ без ток, вода и храна.
Ангелина и Кейра са на четири години, а братчето им Кристиян на три. Денят им започва под ключ и завършва по същия начин. Не са излизали навън от три месеца, виждат слънцето само през счупения прозорец.

Сутрин родителите отиват да събират желязо за скрап и се прибират вечер. През лятото оставяли децата да играят в двора. Тогава често съседите им давали храна.
„Абсолютно не е нормално и мисля, че институциите трябва да вземат някакви мерки по-най-бързия начин”, коментира съседът Божидар.

Оказа се, че семейството не се разбира с никой от съседите си. Самите съседи твърдят, че всички са били ограбвани от майката и бащата на заключените деца.
 За случая сигнализирахме Агенцията за закрила на детето, които дойдоха на място. След като се увериха, че децата са заключени сами, повикаха полиция, за да разбият катинара и да изведат принудително децата.

„Преди всичко ще видим дали имат някакъв близък кръг самите родители, дали имат братя, сестри, майки, бащи, които биха могли да приемат по-адекватни грижи за тези деца. Ако такива хора ние не намерим или те не се съгласят, тогава вече ще пристъпим към приемна грижа, докато се подкрепи семейството, в желанието си, надявам се да го имат, да отглеждат децата си”, обясни Боряна Кирилова от Държавната агенция за закрила на детето, отдел гр. Горна Оряховица.

Експертите оставиха бележка на родителите, че децата са отведени и в момента са под закрила на държавата. А родителите се издирват от полицията.
„Има много случаи, в които колегите са успявали да подобрят родителският капацитет на родители като тези. Преди години имахме случай с една майка, която връзваше за леглото си детето с верига. Няколко години по-късно ситуацията се промени и тази жина се научи да гледа децата си. Разбра къде е грешката й и се поправи”, коментира в студиото на „Здравей, България” зам.-министърът на младежта и спорта и бивш председател на ДАЗД Калин Каменов.

По думите му на такива хора се налага глоба, но това не е най-суровото наказание.

„За мен най-голямото наказание за тези хора е това, което им се е случило – да им бъдат взети децата”, коментира още Калин Каменов.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари