Родител: По-добре електронно обучение, отколкото никакво

0
В област Русе учениците от 5 до 12 клас са на електронно обучение заради голямата заболеваемост на педагогически персонал
В област Русе учениците от 5 до 12 клас са на електронно обучение заради голямата заболеваемост на педагогически персонал Видео: БНТ

Все още няма решение на национално ниво всички ученици да преминат към онлайн обучение.

Към момента 40% от учениците се обучават дистанционно по решение на областните щабове, а 5 % след разрешение на просветния министър.

Как се справят училищата в големите градове в страната?

"Понякога контролът в класната стая дори с един поглед на учителя би могъл да се осъществи. Силно казано, че можем ние да осигурим пълен контрол", каза Радостина Николова, учител в ОУ "Цар Симеон I", Варна, предава БНТ.

Радостина Николова е присъствено с петокласници, но онлайн с по-големите ученици

Този, който желае, този който иска да учи , който е отговорен, който приема сериозно отговорността да учи, го прави и в присъствено и в дистанционно обучение.

В Бургас освен гимназистите и децата от 6 и 7 клас, на електронно обучение са и четвъртокласниците и петокласниците в 16 училища. В основно училище "Елин Пелин" в морския град 190 петокласници се обучават електронно.

"Наложи се, тъй като в пети клас имаме доста деца с грипоподобни симптоми, както имаме и деца, които са карантинирани", каза Пепа Запрянова, директор на ОУ "Елин Пелин" в Бургас.

Преди да се стигне до решението, е имало допитване и до родителите. Те са подкрепили идеята.

"Дори за месец, дори за два е необходимо да се направи тази мярка, защото всъщност е по-добре да е електронно, отколкото да е никакво обучението", каза Владимира Влахова, родител.

"При по-малките ученици от първи до четвърти клас, защото при тях трябва да има винаги присъствие на родител. Нито един родител няма да е спокоен, ако отиде на работа и остави само детето си", каза Галена Танева, родител.

В област Бургас учениците под карантина са близо 800, а от началото на учебната година заразените учители в областта са близо 90.

В област Русе всички ученици от 5 до 12 клас са на електронно обучение от разстояние. Причината - голямата заболеваемост на педагогически персонал.

От днес до 26 ноември учениците от 6-12 клас в столицата са изцяло онлайн.

"Мненията на родителите са разделени, което е нормално. всеки има своето мнение. Мненията на учителите също са отчетени, мненията на медицинските специалисти, които са много важен фактор във вземането на решения, също са взети под внимание", заяви Дончо Барбалов, зам.-кмет на София.

Засега петокласниците се обучават присъствено. В столичното 51-во училище 18 от учеиниците са в този пети клас са на присъствено обучение, 12 от тях са си вкъщи.

"В момента докато се оправят нещата ще редуваме тези присъствено и онлайн в нашето училище можем да ги правим и съвместно и така ще бъде", обясни Асен Александров, директор на 51 СУ " Елисавета Багряна".

От днес в столицата родителите по своя преценка ще решават дали да пращат децата си в детските градини и ясли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари