Роботи берат до 25 000 малини на ден

1
Машините са оборудвани с по четири ръце за прибиране на реколтата
Машините са оборудвани с по четири ръце за прибиране на реколтата

Fieldwork Robotics, дъщерно дружество на университета в Плимут, комерсиализира своите роботи за бране на малини в два обекта в Португалия.

Машините са оборудвани с по четири ръце за прибиране на реколтата, използват сензорна технология и грайфери, за да намалят времето за беритба и приплъзването.

В момента се работи върху ускоряването на скоростта на прибиране, като целта е да се гарантира, че всеки робот може да бере почти 2 кг на час или повече от 25 000 плода на ден, пише Български фермер. Това се сравнява със средния процент на бране от хора – 15 000 плода за стандартен осемчасов работен ден. Екипът също така работи за намаляване на разходите за конструкцията чрез адаптиране на материалите, използвани за роботите.

Fieldwork е основана през 2016 г., за да разработи и комерсиализира автономни роботи, които да запълнят пропуските в производителността и да работят заедно с хората. Тъй като световното население ще нарасне рязко през следващите години, продуктовата линия на групата е предназначена да отговори на нарастващото търсене на храни, което в момента се конкурира с недостига на земя и работна ръка.

Понастоящем Fieldwork разполага с два вида роботи в процес на комерсиализация: регулируем вертикален комбайн, който може да бъде адаптиран към различни овощни култури, и хоризонтална платформа, която може да се използва при различни селскостопански условия без човешки контрол.

Използвайки изкуствен интелект, тези машини умеят да оценяват зрелостта на плодовите и зеленчуковите култури и да определят кога да прибират реколтата.

Благодарение на нашия технологичен напредък и търговско внедряване, постигнахме реален напредък в развитието на роботите си за прибиране на реколта“, споделя главният изпълнителен директор на компанията Руи Андрес. Той напомня, че малините са много чувствителни, така че на екипа се е наложило да разработи технология, която може да приложи достатъчно натиск, за да освободи плода от дръжката, без да го повреди.

„В същото време сензорите ни вече са толкова напреднали, че могат да определят дали плодовете са готови за прибиране на реколтата или не. Това означава, че всичко, което може да се продаде, ще бъде прибрано"добавя Андрес.

От зараждането си Fieldwork е събрал повече от 850 000 долара в дялови инвестиции, както и повече от 1 милион долара от иновационната агенция Innovate UK, за да разшири мащабите на своя робот за бране на малини. Компанията също така е установила партньорства със световните производители на плодове и зеленчуци Bonduelle и Hall Hunter, както и технологично сътрудничество с инженерите на Bosch за оптимизиране на дизайна на роботите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари