РИОСВ: Слаб вятър е допринесъл за преноса на неприятни миризми в Русе

0
Няма превишаване на нормите за замърсен въздух
Няма превишаване на нормите за замърсен въздух Снимка: Кис 13 / Архив

Няма превишаване на нормите за замърсен въздух

Няма превишение на средночасовите норми на серни и азотни оксиди и средноденонощната норма за фини прахови частици 10 микрона.

Това заяви директорът на РИОСВ - Русе инж. Цонка Христова на извънреден брифинг днес. Автоматичната станция за непрекъснат мониторинг на качеството на атмосферния въздух „Възраждане“, разположена в централната част на града е отчела завишени нива (краткотрайни пикове) на атмосферните замърсители, в ранните часове на денонощието – серни и азотни оксиди, въглероден оксид и фини прахови частици, характерни за наличие на горивен процес. В нощните часове е отчетен слаб север-северозападен вятър, който е допринесъл за преноса на неприятни миризми в централните части на Русе, каза още инж. Христова.

Причина за неприятните миризми, за които инспекцията е сигнализирана в последните няколко дни е тлеещ товар-въглища, натоварени на плавателно средство по река Дунав в участъка на съседна Румъния.

За проблема е уведомен министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който е изпратил сигнал до румънския държавен секретар по околната среда, за да се предприемат действия по преместването на съда далеч от града. Вече има и координация между представителите на пожарната от двете страни на границата, за да бъде потушено това тлеене, заяви още инж. Цонка Христова.

Причините за неприятните миризми са пожарите на територията на град Русе и нерегламентирано изгаряне на следжътвени отпадъци на територията на съседната страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Джийзъса
    Че ние се молим всеки ден за силен вятър, това е ясно, но не знаех че и РИОСВ само на това разчита.
  • 13
    6
    Чудесно говорене
    Да бе, никакво замърсяване на въздуха няма, само дето не може да се диша от миризми, особено снощи и тази сутрин. Како цървулано, ходи говори тези приказки на други, но не и на русенци.
  • 12
    5
    русенец
    А за посоката на вятъра да каже нещо, че беше от североизток. И смърдеше на Монтюпе половината нощ. Не е ли време да изгорим жив някой от РИОСВ? Не от лошо сърце, просто за назидание на останалите.
  • 15
    4
    доктора
    ясно...вятъра е виновен.
  • 17
    3
    +++++++++++
    ЕЙ, БОКЛУК! ДЕБЕЛИЯТ ТИ ГЪЗ КАКВА Я ВЪРШИ НА ТОЗИ ПОСТ???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари