РИОСВ - Русе състави актове на Регионалното депо и автоморга

3
Екоинспекторите извършиха 141 проверки през първите месеци на годината
Екоинспекторите извършиха 141 проверки през първите месеци на годината Снимка: Dunavmost

Екоинспекторите извършиха 141 проверки през първите месеци на годината

Експертите на РИОСВ - Русе извършиха 141 контролни проверки на 127 обекта от контролираната територия през първите два месеца на годината. Дадени са 38 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия с екологичното законодателство.

През първите два месеца на 2024 г. са съставени общо пет акта за установяване на административни нарушения. Три от тях са по Закона за управление на отпадъците – на оператора на Регионално депоРусе за допуснато нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци, на автоморга от Русе за третиране на отпадъци (ИУМПС) без разрешение и неспазване на дадено предписание. Другите два акта са по Закона за опазване на околната среда.

През първите месеци са издадени две наказателни постановления на обща стойност 12 000 лв. За периода събраните суми от РИОСВ-Русе по наложени глоби и имуществени санкции са 23 754,98, лв., а по еднократни и текущи санкции (чл. 69 от ЗООС) – 41 247,33 лв.

През месеци януари и февруари 2024 г. са регистрирани само 4 дни с превишения на нивата на ФПЧ10 в град Русе. На оператори с издадени комплексни разрешителни на територията на град Русе и гр. Разград са дадени писмени предписания за обследване на производствените им площадки за наличие на източници на миризми и изготвяне на план – програми с конкретни мерки за ограничаване емитирането на миризми.

През месеците са извършвани проверки на производствените предприятия в град Разград, формиращи отпадъчни води и заустващи в река Бели Лом. Не са установявани нарушения. През двата месеца не са постъпвали сигнали от жители на град Разград за наличие на неприятни миризми.

Пълният текст на месечната справка за контролната дейност през януари и февруари е публикуван на интернет страницата на РИОСВ - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари