РИОСВ - Русе провери „Орлова чука“ преди началото на туристическия сезон

2
Екоинспекторите не откриха замърсявания и увреждания на пещерните образувания
Екоинспекторите не откриха замърсявания и увреждания на пещерните образувания Снимка: Фейсбук

Екоинспекторите не откриха замърсявания и увреждания на пещерните образувания

Експерти на РИОСВ - Русе извършиха днес контролна проверка за спазване режимите в заповедта за обявяване на Природна забележителност (ПЗ) „Пещерата Орлова чука“. Тя се извършва ежегодно, с превантивна цел, преди началото на разрешения период за посещения.

При проверката е установено, че обектът е заключен. Няма следи от влизане или изменения на пещерните образувания вследствие на човешка дейност. Туристическата инфраструктура е в добро състояние, не са констатирани замърсявания с отпадъци в района на обекта, съобщиха от екоинспекцията.

Посещения на туристи в благоустроената част на пещерата са разрешени в периода от 1 април до 1 ноември. Те могат да се извършват в светлата част на денонощието, само в присъствието на пещерен водач (екскурзовод). Важно условие при посещенията е да не се безпокоят прилепите, като не бива да се предизвиква шум, надвишаващ стойностите от 45 децибела (dBA).

*ПЗ „Пещера орлова чука” се намира в землището на с. Пепелина, община Две Могили и село Табачка, община Иваново, област Русе. Тя е с площ 822,320 дка, представляваща горски и поземлен фонд. Стопанисва се от община Две Могили, Държавно горско стопанство „Бяла”, ДЛС “Дунав” – гр. Русе. Пещерата „Орлова чука“ е обявена е за природна забележителност със Заповед № 2810 още през 1962 г. на министъра на горите и горската промишленост. В нея се забраняват събиране на камъни и разкриване на кариери в района, унищожаване и чупене на образуванията, както и замърсяването ѝ, събиране или унищожаване на пещерната фауна, писане и драскане по стените и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Tsonka
    Oooooh, ko da praia na tez godini, babinite?! Dali shte dochakam pensiikata… ama trupan rushveti za pensionen fond
  • 1
    4
    салути е бачи
    а вие какво чакате, садисти!
  • -1
    3
    Пресъхнал е кладенеца на...
    Тишината в една спалня води до тежки бабини писъци, които всички русенци трябва да търпим.
  • 0
    2
    Xaxa
    Паяжини е хванала пещерата й.
  • 0
    1
    Симулации на дейности
    Тъпата цона да провери собствената си плесенясала пещера, че явно няма друго с какво да се похвали, че е свършила!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари