РИОСВ - Русе: Няма замърсяване на река Дунав

0
Сигналите за неприятни миризми в село Бръшлен били неоснователни
Сигналите за неприятни миризми в село Бръшлен били неоснователни

Сигналите за неприятни миризми и замърсяване на река Дунав от дейността на „Свинекомплекс Бръшлен“ АД са неоснователни.

Това показват резултатите от проверките на РИОСВ - Русе  и измервания на качеството на атмосферния въздух в село Бръшлен, област Русе.

Сигналите за неприятни миризми, общо 3, са от средата на април и началото на месец май. Експерти на РИОСВ - Русе от няколко направления са извършили извънредна проверка на свинекомплекса.

Не са установени нарушения на условията в комплексното разрешително (КР) на оператора. От момента на издаване на КР през 2008 г. е преустановено заустването на отпадъчните води в река Дунав. Прилаганата технология за отглеждане на животните в комплекса не предполага отделяне на отпадъчни води, а течни и твърди торови маси, които се използват за наторяване на обработваеми земи.

По инициатива на РИОСВ - Русе е проведена среща с кметовете на селата Бръшлен, Нова Черна и Цар Самуил и представители на свинекомплекса. Кметовете на с. Нова Черна и Цар Самуил категорично са заявили, че не са усещани миризми, както се твърди  в единия от сигналите.

По разпореждане на директора на РИОСВ - Русе Мобилна станция за контрол качеството на атмосферния въздух на ИАОС е извършила тридневни измервания в центъра на с. Бръшлен. Резултатите не показват отклонения от нормите на следените показатели, в т.ч. и на серовород. Подателите на сигналите ще бъдат уведомени за резултатите от упражнения контрол.

Припомняме, че още през 2015 година има сигнали за замърсяване на река Дунав от тръба, идваща от свинекомплекс Бръшлен и Цар Самуил.

"Уважаеми читатели, риболовци и любители на природата. Такава е ситуацията около спряганата за номер едно дестинация в района на с. Бръшлен и не само там. Природата бавно но сигурно се убива, а рибите намаляват стремително с всяка изминала година.

Тръбата е на около 3 метра под водата. Когато нивото спадне, отново ще я снимаме. А до тогава ще изпратя на редакцията на Dunavmost поне още 10 клипа докато е в  "действие".  Сигнали са подавани до всякакви институции, но резултат досега няма. Втората подробност е, че до точката се стига по 9 километров крайно разбит магадан с огромни дупки и пропадания. Едва ли някой от Р.И.О.С.В ще подскочи да се разходи до там в късните часове, когато въпросната тръба се задейства. А и едва ли са много тези, които поемат по този крайно разбит път за да направят проверка или да подадат сигнал. На клипа се виждат само газове, но това е така, защото когато я пуснат първия един час излизат само газовете, след това идва "хубавата" част. Нямахме време да чакаме докато се стигне до този момент, но скоро и него ще заснемем. Отделно абсолютно никаква риба не преиграва на повърността, абсолютно никакви кълванета нямаме. За уточнение , спининговият риболов на распер , бяла риба и щука е разрешен.", това твърди Асен Неделчев в сигнала до Dunavmost още  преди 3 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари