Ричард Алибегов: Вдигането на цените не винаги е по желание на собствениците на заведенията

0
Браншът ще докаже след 12 месеца, че приходната част в хазната от ДДС от нашия бизнес ще е по-голяма или минимум същата през 2021 г.
Браншът ще докаже след 12 месеца, че приходната част в хазната от ДДС от нашия бизнес ще е по-голяма или минимум същата през 2021 г. Видео: bTV

Браншът ще докаже след 12 месеца, че приходната част в хазната от ДДС от нашия бизнес ще е по-голяма или минимум същата през 2021 г.

Това каза председател на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов в предаването "Лице в лице" по bTV, след като ДДС за туризма става 9 на сто, 

За храните от първа необходимост, въпреки първоначалното съобщение, остава 20 на сто. Вероятно ще има понижение и за книгите, но все още не е факт. Решението е политическо, обяви премиерът Борисов. Финансовият министър Горанов и шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова са против. Който не е съгласен, да си подаде оставката, каза Бойко Борисов.

Според Алибегов това не е прецедент, защото и в Германия има намаление на ДДС за сектора, както и в Румъния, където данък добавена стойност е 5 на 100.

„Поехме ангажимента, че искаме да се изсветли и нелоялната конкуренция. Да се вдигне осигурителният праг искаме, да не е 610 лв., нека за другите да си остане, ние искаме да го вдигнем, с колко не е ясно“, каза  още председателят на Асоциацията на заведенията у нас.

Според него и цените леко трябва да паднат: 

„Разчитаме, че цените леко трябва да паднат и разчитаме на потреблението – трябва да го вдигнем, а това няма как да се случи с вдигане на цените. Ако пазарът го позволява, ще се намалят цените, вдигането на цените не винаги е по желание на собствениците на заведенията, към нас се вдигат понякога ставките, ние ще направим всичко възможно за вдигане на потреблението“, коментира той.

Алибегов поясни, че след като са отворили след позволение на правителството, част от стоките са били с 20-процентно увеличение.

Според него трябва да се помогне и на други сектори, защото например спортните зали също имат нужда, както и театрите, понеже всички браншове са свързани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари