"Изсветляване" по ресторантьорски: Над 4 милиарда лева оборот, но само 7 милиона лева внесен ДДС

4
Шефът на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов през септември обяви, че се готви анализ за ефектите от намалената ДДС ставка
Шефът на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов през септември обяви, че се готви анализ за ефектите от намалената ДДС ставка Снимка: БГНЕС / Архив

Ресторантьорите декларираха троен ръст на печалбите, но събрахме 10% по-малко данъци

Официални данни на НАП показват, че мярката за намалена ставка не е успяла да изсветли сектора и е довела до по-високи цени за потребителите.

Официалните данни на Националната агенция за приходите (НАП) за внесените данъци и осигуровки от ресторантьорския бизнес от 2019 г. до август 2023 г. показват, че намалената ставка на ДДС от 20% на 9% е довела до тройно увеличение на печалбите на сектора, но и до 10% по-малко събрани данъци.

При облагаем оборот от 3.07 млрд. лв. през 2019 г. ресторантьорите са внесли 151 млн. лв. ДДС. През 2020 г., когато се случва намаляването на ставката и се въвежда локдаун в страната, данъкът пада на 70 млн. лв. През 2022 г. обаче при облагаем оборот от 4.66 млн. лв. внесеният ДДС вече е само 7.2 млн. лв. През 2023 г. до август има известно възстановяване на събираемостта, но при оборот 3.69 млрд. лв., постъпилият ДДС е едва 33 млн. лв., пише Mediapool.bg.

В същото време внесените осигурителни вноски и данък върху доходите в сектора са се увеличили с 19% и 27.8%, но не е ясно дали това се дължи на реално повишение на заплатите или на други фактори, като например увеличението на минималния осигурителен праг.

При това крайните цени за потребителите на услугите на ресторантьорите не са паднали. От НАП коментираха, че "ресторантьорският бранш продължава да бъде рисков по отношение на укриване на приходи".

Въпреки справките и анализите на данъчната агенция политиците са готови да удължат данъчния бонус за ресторантьорския бранш. Финансовият министър Асен Василев разчита въпросът да се реши от парламента. Той ще защитава ставка от 9%, ако се приемат няколко негови идеи, за които той твърди, че ще изсветлят сектора. Ако те бъдат отхвърлени от депутатите, Василев щял да защитава стандартната ставка от 20%.

Резултатите от анализа на НАП показват, че намалената ставка на ДДС за ресторантьорския бизнес е довела до редица негативни последствия. Тя е намалила събираемостта на данъците, не е довела до реално понижение на цените за потребителите и не е успяла да изсветли сектора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Рукола
    Пак тоя кроманьонец...отврат
  • 17
    2
    До Асан,Асен...
    Жал никаква към кръчмари,бармани,собственици на нощни клубове и всякакви дупки и бардаци.Без милост.Доносници на вси,вся и всьо само бакшиш да има.Постоянни проверки от НАП и РЗИ.В седмицата поне два пъти внезапно без предупреждение с присъствие на полицаи,а защо не и от енергото и ВиК.Буламачите им край нямат и надценките.Пилета и Свинско от Лидл и Кауфланд влизат за специално отгледан асортимент за нуждите на определено блюдо Цени ,безбожни,лъжи опашати.Всички от бранша със здравни книжки,наистина дали материал за изследване,а не книжките подпечатани и готово.Наш човек,ваш човек и милиционери има даже.
  • 17
    1
    Прав е Асен Василев
    На тия талибани ресторантьорите и 20% данък им е малко. С оправданието ковид вдигнаха цените до небесата и не се спират. Начело с тази мутра Али Баба от снимката.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари