Рибарски мрежи в Черно море застрашават животи

0
Нужни са промени в законите
Нужни са промени в законите

Нужни са промени в законите

Преди известно време до "Организация за закрила на българските граждани" /ОЗБГ/ беше изпратен сигнал за поставена рибарска мрежа в Черно море в непосредствена близост до брега. Мрежата била около 200 метра дълга с ширина около 1,5 м. Била е поставена пред Чайкина скала в Ахтопол, съобщават от организацията. Разпъната на това място мрежата създава предпоставка за злополука с плавателно средство или с човек, който е решил да влезе в морето.

За щастие е нямало инцидент, но друг човек не е имал този късмет и се е удавил. Това се случва на 25 август 2023 г. в Несебър. Младият мъж е бил употребил алкохол, скача в морето, но се оплита в рибарска мрежа и се дави. Тук мрежата е била поставена в непосредствена близост до кейова стена.

За да се спасят човешки животи, но и да не окаже пагубно влияние върху рибарския бизнес, са нужни промени в закони, наредби и заповеди. С промените ще се регламентира разполагането на рибарски мрежи, което не трябва да е в близост до брега, не трябва да е до пристанища, до устието на реки и т.н.

В Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/ и в актуалната заповед на министъра на земеделието и храните с номер РД 09-89/03.02.2022 г. е упоменато при какви условия се извършва и стопанският риболов /риболов с рибарски мрежи/, както и къде може/не може да се риболува с мрежи.

Необходимо е да се обединят отговорните институции и да се направи карта на колко метра от брега е забранено да се поставят мрежи, на какво разстояние от пристанища и лодкостоянки да не се разполагат мрежи, в кои зони, където има плажуващи, водни атракциони и други подобни, също да не се поставят мрежи, в близост до фарове и светещи навигационни знаци да не се разпъват мрежи и т.н.

Също така в картата да бъдат отбелязани и местата, където могат да се разпъват рибарските мрежи. Всичко това да бъде отбелязано с точни джипиес координати и добре описано, за да не се тълкува многозначно. Тази карта да е валидна целогодишно и ако е необходимо да се вкара в закона или в наредба, а не да е под формата на заповед на министър.

ОЗБГ ще отправи предложение и ще съдейства за точното регламентиране на местата, където ще може и където ще е забрнено да се поставят рибарски мрежи. Това ще предотврати инциденти, респективно повече животи ще бъдат спасени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    4
    Матотаупа
    Господа журналисти, ако бяхте учили както трябва, щяхте да знаете, че в българския език живот няма множествено число. Не гледайте мрежата, там е пълно с животи. Питайте в БАН.
  • 2
    3
    Знаещ
    Става въпрос за дъни мрежи за лефер поставени във камъните където обичайно не се къпят хора. Мрежите са били високи/ 100очи,там е плитко и мрежите са плавали до повърхността. Просто тези от ЯАРА не си вършат работата. Тези мрежи се поставят от няколко години и има много случаи на повредени двигатели на лодки. Е случи се загина и човек, пак си продължава същото и като пак стане инцидент пак ли ще пишем,, пиян беше,,Лакомия,огромна лакомия във младото поколение рибари( те не са по душа рибари а алчни печалбари на които не им пука ни за околна среда ни за човешки живот)на органите не им пука само пълнят торбите на аванта. Ако беше бяла страна досега щеше да има разследване, прокуратурата да се е задействала и да има задържани. И накрая ще помоля горчивите селяни дето са виждали море и морски мрежи само на картинка да спрат да пишат глупости
  • 1
    2
    Считай 2
    И ся се замислих и за възможността това изобщо да бе са даляни/таляни, а мидени ферми за милиони, по Европроекти, при което можем задружно да си блъснем главите в стената....
  • 1
    1
    Считай
    Считай, Това е нелепа и неадекватна стания. Тия даляно/таляни са там по има няма 2месеца. Ние сме в ЕС. КОНТРОЛ (макар да е бутафорен, защото е само за нас и Румъния) СИ ИМА! Ако ги няма тях ше ядете Пресни Попче, Дракон, Скорпид, Сафрид (не граца), Хамсия, Ватос, вероятно Лефер, дори Калкан, скариди, раци и други през лятото на капанчето с биричката ТОЧНО НИКОГА! Ама наистина - НИКОГА! Кво остава за деликатесни и редки, като Лястовица и прочие, каквито рядко, но се срещат по правилните капани. Дълбоко замразени, или внос, или дребни, каквито са корабните. Тия мрежи не са там произволно. Имат си разрешителни да са там, хората са ги издали като са преценили че там хора няма, та не е чудо че няма инцидент (така както не съм чувал да има през последните 20-30годиини от КОГАТО ГИ ИМА ТИЯ ДАЛЯНО), а е нещо ПРЕДВИДЕНО и СЪОБРАЗЕНО. СЯ, ако е пралила мрежата на тигелите на някой джет-аджия, а се преекспонира с "инцидент" (и се внушава нещо за бракониерство и свободия и свръхулов), то тигелите ли са по-важни, или обществения интерес, местния бизнес и поминъка на тия рибари не знам кое си там поколение такива? Подателя на сигнала има ДРУГИ ИНТЕРЕСИ И ВИ Е ПОДВЕЛ! Аз нямам такъв - живея в София, просто съм запознат по ред причини и след 10-12г опит в сферата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари