Рибарите от двете страни на Дунава са на изчезване

3
Рибарите от България и Румъния живеят заради реката, но са изправени пред редица пречки
Рибарите от България и Румъния живеят заради реката, но са изправени пред редица пречки Видео: Русе Медиа

Рибарите от България и Румъния живеят заради реката, но са на изчезване.

Това показва първото по рода си проучване на рибарските общности от българската и румънската страна на поречието на река Дунав, което бе осъществено по проекта „Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация“.

Проблем за рибарите създават и постоянните промени в нормативната уредба, които, според хората на реката, много често са нелогични и неясни, информира Русе Медиа.

Теренното аудиовизуално проучване е проведено в пет двойки селища от България и Румъния с традиционни рибарски селища, лодкостоянки, рибни борси и фестивали: Силистра (Татарица) – Кълъраш; Ветрен (Сребърна) – Моштиштея Галаци, Тутракан – Олтеница, Русе (Бръшлен) – Гюргево, Видин (Кутово, Антимово) – Калафат. Резултатите от проучването – клипове, видео филми, аудио записи, снимки, заснети от „Арена медиа“, ще бъдат достъпни в уеб платформа, за да се ползват от бъдещи изследователи и от туристически агенции.

Идеята е да се съчетае научният интерес към непроучената област с развитие на нови съвместни туристически маршрути към малко познати места, които да носят и икономическа полза на региона. Проектът е финансиран по програма Интеррег V-A Румъния-България. Той бе реализиран от Българо-румънската търговско-промишлена палата в партньорство със Сдружение „Паралел – Силистра“, Регионален исторически музей – Русе, Асоциация „Акчес“ – Кълъраш, Местна инициативна рибарска група „Дунареа Кълърашеана“.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари