Рибари извадиха близо 100 кг сом след продължителна борба

33
Зрелищна битка с множество инфарктни моменти на язовир „Баниска“, Русенско
Зрелищна битка с множество инфарктни моменти на язовир „Баниска“, Русенско

Зрелищна битка с множество инфарктни моменти на язовир „Баниска“, Русенско

Огромен сом се закачил на въдицата на Ивелин Иванов (39 г.) от гр. Бяла, а след куп перипетии звярът бил прехвърлен на борда на лодката., съобщи НЛРС-СЛРБ. За преживяното в паметната вечер на 11 септември Ивелин разказва:

„Досега провеждах няколко риболова на язовира и хващахме сомчета, но докъм 7-8 кг. По-голям нямаше. Този път влязохме с колегата Недко Сапунджиев към 18 часа с лодката и отново заложихме на кльонка. За около 2 часа хванахме две дребни сомчета. Даже си казахме, че май пак дребосъци ще ни досаждат. Някъде към 20 часа видях на сонара, че нещо голямо се вдигна от дъното. Водех стръвта на шестия метър, а там дълбочината беше 8 метра. Подавах комбинация от октопод, с добавка от пиявица и уклей на куките. Само че сянката внезапно изчезна. Колегата удари още няколко пъти с кльонка и отново го вдигна. Този път захапа директно, без никакви задръжки. Така потегли, че ни повлече масивната лодка на буксир.

Битката беше изключително трудна и продължителна. Стъмни се напълно, а рибата не се вдига от дъното. Някъде около два часа неистови усилия, докато я вдигнем. Като видяхме какво туловище има, буквално онемяхме, но все пак запазихме самообладание и след много перипетии прехвърлихме сома на борда на лодката. Едва на следващото утро го измерихме – тежеше 94 кг.

Ползвах прът за тролинг 2,10 м с масивна макара Оsako и плетено влакно 0,70 мм. Въдицата ми се оказа много здрава, щом издържа на всичките върховни усилия“.

Язовир „Баниска“ е със статут за стопански риболов и не е достъпен за широката риболовна общност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Болница. Докторът сяда до леглото на пациента.
- Е, всичко е готово за операцията. Каква упойка предпочитате - по-скъпичка или по-евтина?
- По-евтина, докторе. - отговаря без колебание пациентът.
Докторът се прокашля и започва:
- Аз съм Сънчо, ида от горица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук