Режат главата на Захра, която прие християнството у нас

0
Младата иранка заяви пред магистратите, че се страхува за живота си
Младата иранка заяви пред магистратите, че се страхува за живота си

Бургаският административен съд ще реши до месец съдбата на иранката Захра Шахсавани, която се отрече от мюсюлманската религия и прие християнството.

22-годишната жена води дело срещу Държавната агенция за бежанците, която ѝ отказа статут на бежанец с мотива, че не отговаря на изискванията, пише "Телеграф".

Ако магистратите приемат, че отказът на ДАБ е основателен, то Захра ще бъде екстрадирана в родината си.

В Иран обаче я чака смъртна присъда чрез обезглавяване, защото е покръстена в християнската религия. Това е основният аргумент на защитата ѝ, с който настоява тя да получи закрила у нас.

В съда адвокатът на Захра заяви, че ако момичето не получи хуманитарен статут на бежанец и бъде върната в страната си, то тя ще бъде обект на преследване и репресии от държавата заради това, че е приела християнството.

Младата жена призна в съдебната зала, че се страхува за живота си и моли да остане в България.

"Християнка съм! Вярвам в Исус, искам да живея само за него, но в Иран не мога. От три години съм тук. Всичко много ми харесва в България. Имам много приятели, които обичам", каза на излизане от съдебната зала Захра.

Тя пристига у нас преди три години и се установява в Несебър, където работи като масажист. Преди две години приема официално християнството и подава молба до Регистрационно-приемателен център за бежанци в с.Баня към ДАБ да ѝ бъде предоставен статут на бежанец.

Молбата ѝ обаче е отхвърлена.

Съдебната зала се оказа малка, за да побере всички приятели на Захра, които дойдоха да я подкрепят по време на заседанието в сряда.

Зад нея застана и евангелската общност в Бургас.

Представителят на ДАБ поддържаше тезата, че тя не отговаря на изискванията, поради което агенцията отхвърлила искането ѝ за предоставяне статут на бежанец и международна закрила от наша страна.

Източник: Телеграф
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари