Рев на мотори, пазар на роби и опера от небето ще закрият „Аз, Градът”

0

Последните два дни на фестивала за съвременна градска култура „Аз, Градът” предлагат богата и разнообразна програма.

Русе е поредната спирка от обиколката на Детския панаир на изкуствата из България. На 28 и 29 юни от 10 до 18 ч. на площад „Свобода” панаирът ще предложи на всички малки и пораснали деца много игри, творчески работилници и куп забавления. Над 40 детски ателиета на открито – търсачи на съкровища, детска архитектурна работилничка, фокуси и жонглиране, кукли, сапунена работилница, занимания по енкаустика, стенопис, стъклопис, пикселарт , зумба, брейк и какво ли още не за най-малките и техните родители. Истински празник за всички деца, организиран от Фондация „Изиарт” и Фондация „Америка за България“.

На 28 и 29 юни от 11:00 до 18:00 ч. на разходка по кея, русенци и гости на града ще могат да разгледат експозицията на открито „Русе – град новатор”. Сдружение „Европеистика” представя в макети някои от иновациите, случили се в Русе за първи път в България – първата жп линия, първата кинопрожекция, първите улични фенери и павирани улици, първата географска карта, първото номериране и именуване на улици, първата бирена фабрика „Света Петка“, първият асансьор, първата българска печатница.

По същото време, от 11 до 18 ч., Регионален исторически музей дава възможност на всички любители да вкусят от духа на миналото – римски пазар, възстановки и демонстрации на кухня от времето на римляни и траки ще очакват публиката на римската крепост „Сексагинта Приста”. Римският пазар също ще се състои в двата дни, на 28 и 29 юни.

Русе е част от още едно турне – това на мобилната кабина „Съзнателно кино”, която дава възможност да всеки да се докосне до първото по рода си българско интерактивно кино. То позволява на всеки сам да избере, по какъв път ще тръгнат героите от филма „Помисли”, чрез натискането на два бутона. Главните герои в краткия филм са артистите Деси Тенекеджиева, Михаил Мутафов, Марин Маринов, Борис Касиков и Даниела Викторова. На 26 юни кинокабината се радва на голям интерес в Младежкия парк. На 27-и беше позиционирана в кв. Здравец пред блок „Енергетик“, а на 28 юни ще очаква всички в кв. Дружба 3, от 11 до 20 ч.

Последният ден от фестивала „Аз, Градът” е и последната възможност на желаещите да пробват новия формат кино. В неделя кабината „Съзнателно кино” ще набира ентусиасти на площада пред Съдебната палата, отново по същото време – от 11 до 20 ч.

На 28 и 29 юни любителите на фотографията ще имат възможност да разгледат изложбата „Русе през камера обскура” от 11 до 18 ч. в Русенската художествена галерия. Изложбата ни връща към позабравения класически процес за създаване на образи с камера обскура.

На 28 юни феновете на тежката музика и високите скорости ще могат да се насладят на втория ден от десетия юбилеен Мото Рок Фест в Русе, организиран от Мото клуб „The Thunders”. Мястото на събитието е по традиция хижа „Приста”, началото е от 11 ч. Публиката я очакват състезания с мотоциклети – атрактивно каране, състезание за скорост, игри с публиката, голям рок концерт, и други забавления и атракции.

Същият ден, 28 юни, предлага на русенци и гости на града едно от най-атрактивните събития в програмата – „Опера над Русе”. От 16 ч. в небето над Русе ще звучат любими оперни изпълнения, под съпровода на наземен оркестър. MMI Студио подарява на публиката това незабравимо изживяване.

Веднага след края на небесното шоу, започва танцувалното предизвикателство на Общински младежки дом и Сдружение «Импулс», които ще ни изненадат с един флашмоб от 18 ч.

Вечерта на 28 юни от 21 ч. Студентски театър «Пирон» ще постелят «Чергите, шарените…» на Дълбокия път на кея, провокирайки публиката с клоунадна театрална импровизация по текстове и диалози на Петко Р. Славейков.

На 29 юни, новото в програмата е заключителният концерт, който ще закрие фестивала – „Дунавски залез”. Международно дружество „Елиас Канети” ще предложи на публиката едно музикално преживяване с участието на Бобо, както и рок групите Чопърс, Скролетикс и Рокада. Публиката очакват още изпълненията на Пламен Бейков, вокалната формация на Вили Икономов, както и модно ревю, което ще представят ученици от Професионална гимназия по облекло в Русе. Концертът ще се състои на кея и ще започне в 19 ч. С пускане на хартиени фенери и послания в бутилка по Дунава, Русе ще изпрати слънцето и поредното издание на фестивала „Аз, Градът”

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари