Рецепта по български: Как се разтуря и проваля многохиляден протест?

2
Разказите на полицаи и протестиращите за сблъсъците снощи
Разказите на полицаи и протестиращите за сблъсъците снощи

Ивайло Попов: Как се разтуря и проваля многохиляден протест? Рецепта по български

Купуваш си агитки, които отглеждаш с години. В най-силния момент на протеста по сигнал им казваш да действат. Ама не да влизат и превземат територия от полицията. Не, не, това може да се окаже опасно за властта, ако повлече множеството граждани. Започват мятане на бомбички и "Бойко Борисов п***рас, п***рас!". Точно като на футболен мач. Бомбички падат сред полицията, но и сред нормални граждани. Агитките са добре смесени в тълпата и все пак концентрирани. Някои от гражданите им се кефят и ги подкрепят с възгласи, други вече знаем края. Но дори и множеството екзалтирани не тръгва напред, защото падат бомби.

Дотук идеално, но не и за нас гражданите, търсещи промяна.

Полицията е планирано търпелива. Изобщо не си дава зор да задържат провокатори. Трибуната на триото замлъква. Никакви смислени инструкции.

Бомбичките разгонват хората най-отпред. Невинни граждани биват изваждани с рани. Не много, но ги има. Заря гърми в тълпата без сериозни поражения за полиция и жандармерия, които са в пълно бойно снаряжение. Но пък има пострадали хора. Чудесен повод за ответна реакция. След като вече са се групирали и вкарали свежи попълнения, жандармерията започва на тласъци да превзема територия. Постепенно протестиращите граждани са останали почти толкова малко, колкото са агитките. Финални сблъсъци, жандармеристи влизат на скорост и раздават палки, макар и сдържано. Оределите протестиращи са вече само пред БНБ. Вече е 23.30 и има само последни щрихи, за да приключи вечерта.

Възможни и подлежащи на дискусия противодействия:

- когато агитките започват, всички се изтеглят 50 м. назад. Те не са подготвени за това, а и да са, има два варианта. Или и те се изтеглят и не могат да хвърлят чак до полицията, или се излагат на риск от арести. Ако някой иска да ги арестува де. Въпрос на преценка. Да загубиш ли част от многогодишната си инвестиция или не.

- гражданите се самоорганизират в групи и те поемат инициативата за радикални действия. Агитките остават един полезен фон за дейността им.

- още възможни действия ще бъдат обмислени и евентуално допълнени.

Едно е сигурно. Не бива да се отказваме! Не и сега. Не бива и да допускаме планирано оттегляне на сегашните пионки и възпроизвеждане на системата със следващите!

Мартин Георгиев: "Тъй като снощи бях в първите редове на протеста пред партийния дом, имах възможност добре да видя кой хвърляше бомбички, павета, кой нареждаше и провокираше. Силно впечатление ми направи мъж с риза, който беше видимо по-възрастен от бръснатите момчета от агитките. Същият обаче често беше до тях, прикриваше се с шапка и жълта кърпа на лицето и винаги беше в центъра на събитията, но не скандираше. Притичваше да хвърля бомбички и пак изчезваше, за да се появи малко по-късно със стъклени бутилки в двата задни джоба. Когато към 23 ч. полицията атакува, мъжът беше най-отпред, за секунда не отстъпи, като само се обърна и някак си потъна в щитовете. В масовата паника го изгубих от поглед за 15-20 мин. Когато пак го видях, вече помагаше на група млади момчета да чупят тенти и палатки, за да си правят оръжия. В мен няма грам съмнение, че този човек беше ченге."

Димитър Беров: "Снощи към 22:40 в разгара на баталните сцени на площада пред партийния дом, ненадейно от бягащ от пластмасовите робокопи, се превърнах в помагащ за довеждането на момче с разбита глава през кордоните към линейките пред мин. съвета (благодаря на Petar Bakalov, че така активно организира неща в това цялото меле!). Там попаднах в нещо като лазарет зад фронтовата линия, изглеждаше като сцена от филм за ВСВ.

Парамедиците и докторите от едната линейка, останала на място да поема пострадалите и да ги разпределя към идващите други линейки, се грижиха едновременно за 4-5 случая, участници в протеста с разбити глави от хвърчащите предмети , обгазени с лютив спрей и прегазени от жандармерията хора. Останах да им помагам, чувствах се намясто там, бидейки все пак обучен в ПСС да помагам на хората в такива ситуации (а не от меверето на бойко и каракачанката, да бия беззащитни граждани).

Нищо особено не свърших, носех им марли от линейката на МВР, където куцащи робокопи се оплакваха от навехнати крайници и одрасквания от бомбички и стъкла ( хора по тениски срещу бронирани рицари..). Зад нас жандармерията влачеше десетки арестувани, струпваха ги до палатките на "системата ни убива" и зад един от камионите с водни оръдия. В палатките на "системата" имаше 3-4 смели момичета, които седяха на място, въпреки всичкото насилие наоколо. Бронирания камион и легионите бяха минали на сантиметри от тях (оставаше и тях да прегазят...). Следяхме да няма "донабиване" след арестуването, но май няколко души споделиха, че все пак са наритали няколко арестувани. В далечината два "легиона" пластмасови робокопи избутваха в две посоки протестиращи, а зад тях имаше празен площад осеян с изпотрошени палатки, шатри, стъкла.. с много кръв и следи от битка навсякъде. Чуваха се откъслечни гърмежи на бомбички, викове на хора, от време на време довличаха по още някой арестуван. Като сцена от thin red line, на забавен кадър , след битката..

ПЪЛЕН АБСУРД в центъра на София, и под колоните на сградата на партията, съсипала държавата ни, и всичко заради безкрайната наглост и желание да останат на власт на 240 мишки, скрили се зад щитовете на жандармерията. Жандармерията, която познава агитките по имена, и която знаеше, че те са там, с бомбички и план да се бият, и която просто чакаше да вкара бронирания камион и легионите, за да изпълнят сценария на властта.

Пиша всичко това, за да знаете, тези от вас, които следите събитията от телевизора и фейсбука - тези получовеци в парламента, които вчера получиха концесия за плаж и обещания за още 3-4 месеца срещу подпис, са готови на всичко , за да останат на власт още малко.. ВСИЧКО. Днес координирано са започнали да лъжат и мажат, да дезинформират и разделят, довечера пак ще бият, и така докато изпълнят обещанията си за газопроводи, обществени поръчки, кражби от банки и лотарии, телекоми и еврофондове.

Можем да ги спрем, просто трябва да сме там и днес, и утре , и други ден. Тях ги е страх, най-вече от непримирими и знаещи граждани, които не вярват на лъжите им.

Огромно благодаря на хората от спешна помощ - помогнаха на толкова много хора и бяха там, въпреки че им бяха свършили бинтове, марли , кислородна вода…

Организирани групи са търсили сблъсък и агресия с полицията, разказаха трима от униформените служители, които са били снощи на първа линия на протеста. Ето две от мненията. Първото е на Иван Манев:

"Около един час ни бомбардираха и чакахме някаква реакция от страна на началниците да предприемем някакви действия, понеже ние се отбраняваме и това е цял час бомби, целенасочени, хвърляни. Атаката беше брутална".

Антон Христов, който също е бил на първа линия, допълни: "Когато тези хора са между нормалните хора, няма как ние да предприемем нещо. Предполагам, че ръководството се е съобразило с това".

Тези разкази бяха потвърдени и от Стоян Димитров, който е може би най-тежко пострадалият от тримата униформени, участвали в този брифинг. Бомба е попаднала зад щита му и е обгорила и разкъсала лявата му ръка.

Нито един от тримата полицаи не е участвал в задържане на протестиращи и не коментира оплакванията на хората, които са били на протеста, че срещу част от тях е упражнено полицейско насилие. И тримата бяха категорични, че и те, и колегите им са работили професионално в нощта на протеста.

Източник: Фейсбук, Медиапул, БНР

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари